La Palma vulcan

Erupția vulcanului din insula La Palma a distrus total aproape 600 de construcții. Lava a ajuns în ocean

Erupția vulcanului din La Palma a distrus total aproape 600 de construcții. / Foto: Profimedia

Lava vulcanului care a erupt în urmă cu zece zile pe insula La Palma din arhipelagul spaniol al Canarelor a ajuns la ocean în noaptea de marţi spre miercuri.

Un nou flux de lavă care coboară din vulcanul insulei spaniole La Palma, avansează rapid spre municipiul Tazacorte şi a ajuns deja în mare, scrie Agepres.
Fluxul de lavă este mult mai fluid decât cel care s-a scurs de-a lungul săptămânii trecute, astfel încât avansează mai repede.

În prezent, există două guri de scurgere active: una în craterul principal al vulcanului şi alta, deschisă mai jos, prin care se scurge lavă la o temperatură mai ridicată şi mai fluidă.

Citește și: Mii de oameni au fost evacuați din La Palma, după erupția vulcanului care a eliberat râuri de lavă pe străzi

Potrivit Institutului de Vulcanologie din Insulele Canare (Involcan), lava din acest nou flux este mai fluidă şi de "tip hawaian". Fluxul de lavă a întâlnit în drumul său un obstacol, muntele Todoque, astfel încât s-a împărţit în trei cursuri, din care unul se scurge pe unul dintre versanţi, iar celelalte două s-au oprit.

Aproape 600 de construcții, distruse în totalitate de lavă

Potrivit sistemului european de observare terestră Copernicus, suprafaţa afectată de lavă este în continuă creştere. Lava a acoperit deja 258 de hectare de teren şi a afectat 686 de construcţii, dintre care 589 au fost distruse total.

Potrivit informaţiei actualizate a Departamentului de Securitate Naţională (DSN) din Spania, erupţia nu a afectat semnificativ calitatea aerului.

Populaţia din zonele afectate a fost însă sfătuită să rămână în interior, ca urmare a riscului căderii de cenuşă şi să respecte distanţa de excludere de 2.5 km în jurul centrelor de emisie pentru a evita pericolul exploziilor piroclastice şi emanaţiilor de gaze.

Vulcanul Cumbre Vieja de pe insulă a început să erupă pe 19 septembrie. Autorităţile au declarat stare de dezastru natural pe această insulă cu o populaţie 85.000 de locuitori.

Citește și: FOTO Erupții spectaculoase ale vulcanului Etna, cel mai activ din Europa. Anul acesta au avut loc peste 40

Foto: Profimedia

Te-ar putea interesa si:
Inundaţii în Spania. De ce un număr atât de mare de victime? Explicațiile experților
Pompei - Arheologii au descoperit scheletele a două noi victime ale erupţiei Vezuviului
Europa a atins luni aproape 45°C. Cea mai ridicată temperatură a fost înregistrată în sudul Spaniei

Partenerii noștri

Mars,-,The,Red,Planet.,Martian,Surface,And,Dust,In

Noi date susţin ipoteza existenţei apei lichide la adâncimi mari în subsolul lui Marte

Noi dovezi convingătoare susţin ipoteza existenţei apei în stare lichidă la adâncimi mari în...