Elon Musk

Elon Musk își face propria platformă de inteligență artificială. TruthGPT "va încerca să înțeleagă natura universului" și va concura cu ChatGPT

Elon Musk / Foto: Profimedia

Elon Musk a declarat că lucrează la dezvoltarea unei platforme proprii de inteligenţă artificială (AI), un proiect denumit "TruthGPT", care va avea misiunea "de a căuta adevărul maximal" şi de a concura cu alte software-uri existente, care nu includ, după părerea lui, garanţii suficiente, informează AFP.

"Voi lansa ceva care se numeşte TruthGPT, o platformă AI care caută adevărul maximal şi care încearcă să înţeleagă natura universului", a detaliat Elon Musk într-un interviu acordat postului TV american Fox News, citat de Agerpres.

CEO-ul companiilor Twitter, Tesla, SpaceX şi Neuralink consideră că este vorba despre "cea mai bună cale" pentru a garanta securitatea omenirii, deoarece "o platformă AI care vrea să înţeleagă universul nu riscă să îi distrugă pe oameni, pentru că noi suntem o parte interesantă a universului".

Acea platformă AI ideală ar funcţiona aproape la fel ca oamenii, care încearcă "să protejeze habitatul" cimpanzeilor, deşi ar avea capacitatea "de a-i vâna pe toţi şi de a-i ucide".

Citește și: Orice smartphone poate fi spionat, avertizează un specialist în securitate. Cât de simplu e pentru un hacker să facă asta fără a avea nevoie să instaleze un software

TruthGPT

TruthGPT și OpenAI, companiile care s-ar putea lupta pe piața inteligenței artificiale. / Foto: Profimedia

Mai multe site-uri de profil au relatat deja de câteva săptămâni că Elon Musk investeşte în domeniul inteligenţei artificiale. Miliardarul de origine sud-africană a înfiinţat în luna martie o nouă companie specializată în acest domeniu, denumită X.AI şi al cărei sediu general se află în Nevada.

Potrivit Financial Times, noua companie ar trebui să rivalizeze cu OpenAI, start-up-ul californian care a creat ChatGPT, o inteligenţă artificială de ultimă generaţie capabilă să interacţioneze cu oamenii şi să producă tot felul de texte la comandă.

De la lansarea sa în noiembrie 2022, succesul acelei interfeţe a dat startul unei veritabile curse în domeniul acestei tehnologii cu potenţial ridicat.

Elon Musk a făcut parte din start-up-ul care a lansat ChatGPT

În februarie, Elon Musk a lăsat să se întrevadă intenţiile sale atunci când a publicat pe Twitter următorul mesaj: "Lucrul de care avem nevoie este TruthGPT".

Citește și: Software-ul ChatGPT, la un pas de a promova un examen la medicină, arată un studiu

El este unul dintre cofondatorii OpenAI în 2015, înainte de a părăsi însă acel start-up în 2018.

Elon Musk, semnatar al unui apel recent prin care s-a cerut o pauză în cercetările ce vizează AI de ultimă generaţie, a spus că această tehnologie "are potenţialul de a distruge civilizaţia" şi a cerut înfiinţarea "unui regulator" în acest sector de activitate. Elon Musk ar fi cumpărat, de asemenea, 10.000 de procesoare grafice - computere necesare pentru antrenarea modelelor de limbaj -, baza sistemelor AI generative.

Te-ar putea interesa si:
Inteligenţa artificială poate suferi de stres şi anxietate
În Emiratele Arabe Unite, inteligenţa artificială vine în ajutor pentru a aduce ploaia
Un nou AI poate să modeleze şi să proiecteze codul genetic pentru toate domeniile vieţii

Partenerii noștri

lapte

De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul tuturor

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, fiind apreciat pentru gustul său...