Două noi subvariante de Omicron, a căror virulenţă nu a fost încă determinată, se află la originea noului val al pandemiei de COVID-19 din Africa de Sud, a anunţat OMS, conform AFP și Agerpres.
"Oamenii de ştiinţă sud-africani care au identificat Omicron la sfârşitul anului trecut au semnalat în prezent alte două subvariante de Omicron, BA.4 şi BA.5, ca fiind la originea creşterii cazurilor în Africa de Sud. Este prea devreme să ştim dacă aceste noi subvariante pot provoca forme mai severe ale bolii decât alte subvariante de Omicron, însă primele date sugerează că vaccinul continuă să ofere o bună protecţie împotriva formelor severe de COVID-19 şi reduce riscul de deces", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.
Africa de Sud, ţara cea mai afectată de COVID-19 de pe continentul african, se confruntă cu un nou val al pandemiei, a avertizat Centrul pentru Inovare şi Răspuns la Epidemii (CERI), la sfârşitul lunii aprilie. Mai puțin de 45% din populația statului este vaccinată.
Citește și: Un vaccin adaptat la varianta Omicron va începe să fie administrat în Germania din toamnă. “E posibil să apară o variantă foarte contagioasă, la fel de mortală ca Delta”
"Cea mai bună modalitate de a proteja populaţia rămâne vaccinarea, precum şi măsurile sociale şi de sănătate publică care şi-au dovedit eficacitatea", a mai spus şeful OMS.
Peste 6,2 milioane de decese înregistrate din cauza SARS-CoV-2
OMS a înregistrat peste 6,2 milioane de decese la nivel mondial de la începutul pandemiei. Mulţi consideră că cifrele reale sunt mult mai mari.
"La nivel global, numărul de cazuri şi de decese cauzate de COVID-19 continuă să scadă, decesele săptămânale raportate sunt la cel mai scăzut nivel din martie 2020", a mai spus şeful OMS.
Cu toate acestea, la nivel regional, OMS a constatat o creştere a cazurilor pe continentele african şi american, determinată de subvariantele Omicron.
Foto: Profimedia
- Te-ar putea interesa si:
- Decodarea ADN-ului uman cu o vechime de 10.000 de ani din Africa de Sud, o premieră mondială
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- Problemele de sănătate persistă în cazul persoanelor spitalizate cu Covid la începutul pandemiei...