Un tribunal iranian a condamnat un cuplu la peste 10 ani de închisoare pentru ca a dansat în faţa unuia dintre principalele monumente ale Teheranului. Filmulețul lor a fost considerat o sfidare a regimului, au declarat militanţi iranieni pentru drepturile omului.
Astiyazh Haghighi şi logodnicul ei, Amir Mohammad Ahmadi, au fost arestaţi în noiembrie, după ce un videoclip cu ei dansând romantic în faţa Turnului Azadi din Teheran a devenit viral.
Astiyazh Haghighi nu purta văl islamic, sfidând astfel regulile stricte ale Republicii Islamice cu privire la femei, care nu mai au voie să danseze în public în Iran, în niciun caz cu un bărbat.
Un tribunal revoluţionar din Teheran i-a condamnat la 10 ani şi jumătate de închisoare, precum şi la interzicerea utilizării internetului şi interdicţia de a părăsi Iranul, a declarat ONG-ul Human Rights Activists News Agency (HRANA), cu sediul în Statele Unite, conform Agerpres.
Citește și: Derek Chauvin, polițistul care l-a ucis pe George Floyd, condamnat la 21 de ani de închisoare. Nu a exprimat nicio remușcare față de copiii victimei
Popular pe Instagram, cuplul a fost găsit vinovat de "încurajarea corupţiei şi a prostituţiei publice", precum şi de "adunare cu intenţia de a perturba securitatea naţională", a adăugat ONG-ul.
Cruel! They danced before the Azadi (freedom) Tower in Tehran. Then they were arrested in Nov. #AstiyazhHaghighi, 21, & Amir Mohammad Ahmadi, bloggers, are now sentenced to 10 yrs in prison, & 2 yrs ban from leaving Iran & using social media. #MahsaAmini #مهسا_امینی #آستیاژ_حقیقی pic.twitter.com/JKX7U0htMz
— Omid Memarian (@Omid_M) January 30, 2023
Citând surse apropiate familiilor lor, HRANA a spus că cei doi au fost lipsiţi de avocaţi în timpul procedurii judiciare şi că încercările de obţine eliberarea lor pe cauţiune au fost respinse.
ONG-ul precizează că Astiyazh Haghighi se află în renumita închisoare pentru femei Qarchak, ale cărei condiţii de detenţie sunt condamnate în mod constant de militanţii pentru drepturile omului.
Autorităţile iraniene au luat măsuri dure împotriva oricărei forme de disidenţă de la moartea tinerei Mahsa Amini, în septembrie, care a declanşat un val de proteste împotriva regimului.
Citește și: Jurnalista Marina Ovsiannikova, primul mesaj după ce a fugit din arestul la domiciliu: “Mă consider complet nevinovată”. Rusia a pus-o pe lista persoanelor date în urmărire
Cel puţin 14.000 de persoane au fost arestate de atunci, potrivit Naţiunilor Unite, fie că sunt celebrităţi, jurnalişti, avocaţi sau cetăţeni obişnuiţi. Videoclipul acestui cuplu a fost salutat ca un simbol al libertăţilor revendicate de mişcarea de protest.
Cunoscut ca una dintre principalele atracţii ale capitalei iraniene, giganticul şi futuristul turn Azadi ("Libertate") este un loc sensibil pentru putere. A fost inaugurat în timpul domniei ultimului Şah al Iranului, Mohammed Reza Pahlavi (1941-1979), la începutul anilor 1970, iar apoi a fost cunoscut sub numele de Turnul Shahyad ("Memorialul Şahului"). A fost redenumit când Republica Islamică a fost creată, în 1979.
- Te-ar putea interesa si:
- Un youtuber care și-a înscenat un accident de avion a fost condamnat la închisoare. Nu a renunțat...
- Jurnalista Marina Ovsiannikova, cea care a criticat la tv invazia pornită de Rusia în Ucraina, a...
- Aleksei Navalnîi a lansat o organizație anticorupție din închisoare. Opozantul rus și-a unit...