Supravegherea Facebook si Google a datelor a miliarde de oameni din intreaga lume ameninta drepturile omului si dreptul la libertatea de exprimare, potrivit Amnesty International. ONG-ul a criticat marile companii tech pentru modul in care aduna si folosesc datele utilizatorilor, intr-o strategie considerata "un asalt asupra intimitatii", scrie The Verge.
Marile 5 companii tech - Apple, Amazon, Google, Microsoft si Facebook - domina o parte importanta din serviciile online. Atunci cand vine vorba de libertatea de exprimare, Facebook si Google sunt extrem de puternice si pun in pericol drepturi fundamentale, potrivit raportului Amnesty International.
Citeste si: Mark Zuckerberg si-ar fi creat un profil secret pe o retea de socializare rivala. Ce conturi urmareste
Potrivit raportului, Google controleaza 90% din cautarile online in timp ce o treime din glob foloseste un serviciu detinut de Facebook in fiecare zi.
“Miliarde de oameni nu au alta optiune decat accesarea acestui spatiu public potrivit termenilor dictati de Facebook si Google,” a declarat Kumi Naidoo, secretar general al Amnesty International.
Citeste si: Wikipedia lanseaza “rivalul Facebook”. Zeci de mii de oameni folosesc deja noua platforma
Ambele companii sunt investigate in acest moment atat pentru modul in care folosesc datele utilizatorilor, cat si pentru practici de afaceri ce afecteaza utilizatorii.
“Acesta nu e Internetul la care se asteptau oamenii,” a continuat Naidoo. “Acum suntem prinsi. Fie ne supunem acestei masinarii de supraveghere - in care datele noastre devin niste arme menite sa ne manipuleze si sa ne influenteze - fie renuntam la beneficiile unei lumi digitale.”
Citeste si: Informatiile sensibile pe care Facebook a incercat sa le tina ascunse au ajuns pe internet
Potrivit Amnesty, una dintre problemele principale e faptul ca aceste companii au devenit prea mari. “Dominatia platformelor companiilor inseamna ca acum e aproape imposibil sa interactionezi cu Internetul fara a “fi de acord” cu modelul de afaceri bazat pe supraveghere,” sustine raportul.
Dincolo de presupusele eforturi Google si Facebook de a oferi un mai mare control utilizatorilor asupra propriilor date, Amnesty crede ca principalele solutii sunt reguli mai stricte si schimbarea modelului de afaceri. Potrivit ONG-ului, cat timp companiile se bazeaza pe reclame pentru a genera profit, datele vor fi valuta lor preferata, desi raportul nu a oferit o alta strategie de monetizare ce ar putea fi adoptata.
- Te-ar putea interesa si:
- Inundaţiile, prezise cu câteva zile în avans cu ajutorul inteligenţei artificiale
- De ce au picat Facebook și Instagram. Expert în tehnologie: „Un atac cibernetic este puțin...
- Elon Musk, mesaj ironic pe „X” după ce Facebook și Instagram au picat pentru aproape două ore. Sute...