Utilizatorii trebuie sa fie mai atenti atunci cand vine vorba de protejarea datelor, mai ales cand renunta la smartphone-ul vechi. Schimbul de smartphone-uri sau vanzarea lor altor utilizatori poate expune datele personale, scrie Business Insider.
Potrivit lui Russ Ernst, expert in cadrul Blannco, o companie axata pe eliminarea datelor personale ramase pe dispozitive, pentru a nu putea fi accesate de urmatorii utilizatori, industria de schimbare sau vanzare a smartphone-urilor intre utilizatori “e o bomba cu ceas. Sunt surprins ca nu exista mai multe articole si investigatii. Eventual, dispozitivul cuiva va ajunge la cineva periculos.”
Citeste si: Inventatorul GPS e nemultumit de modul in care e folosita tehnologia. Ce critici a adus gigantilor tech
Smartphone-urile folosite contin mesaje, email-uri, date bancare si alte date importante la care nu ne gandim atunci cand schimbam telefonul, precum datele GPS.
Ernst sustine ca o resetarea la optiunile din fabrica e doar primul pas in procesul de stergere a datelor prin care trebuie sa treaca orice utilizator ce doreste sa dea la schimb sau sa isi vanda telefonul. Resetarea elimina indiciile catre fisierele ce includ aceste date, insa nu poate sterge datele in sine.
Citeste si: Cele mai comune amenintari cibernetice. Ce tip de atacuri sunt extrem de frecvente
“Oricine poate folosi intrumente gratis, open-source pentru a “interoga” dispozitivele si a gasi fisierele ce nu mai au indicatori,” a declarat Ernst.
Nu toate smartphone-urile au acelasi grad de vulnerabilitate si problemele difera in functie de producator, sistem de operare si furnizorul de servicii.
Cum poti sterge datele de pe telefon
Potrivit lui Ernst, stergerea datelor din telefon presupune trei pasi:
Sterge datele
Verifica stergerea datelor
Obtine un raport despre stergere
Citeste si: Stiai? Motivul pentru care telefonul tau e mai greu cand are mai multe date stocate pe el
Ernst sustine ca si furnizorii de servicii trebuie contactati atunci cand un utilizator vrea sa vanda sau sa dea la schimb un telefon, pentru a se asigura ca datele au fost sterse. El sfatuieste consumatorii sa intrebe “Cum ma pot asigura ca datele de pe smartphone-ul meu au fost sterse?” si “Validati faptul ca nu au mai ramas date pe telefon?”
- Te-ar putea interesa si:
- Cum se vor putea încărca telefoanele mobile fără priză și cabluri. Primele teste sunt deja reușite
- Ameninţările online din perioada vacanţelor. Cele mai comune tipuri de fraudă și cum să le eviți
- ChatGPT, de acum și pe smartphone-uri. Care este avertismentul cu care își "întâmpină" utilizatorii