Robotii pot invata sa considere alte forme de viata - inclusiv oamenii - inferioare lor, potrivit unui nou studiu. Discriminarea fata de alte grupuri nu necesita o abilitate cognitiva mare si poate fi invatata foarte usor de inteligenta artificiala.
Mai mult, robotii pot invata alte sisteme sa ii excluda pe cei aflati in exteriorul grupului lor apropiat. Studiul a analizat simulari pe calculator a modului in care inteligenta artificiala - sau agentii virtuali - formeaza un grup si interactioneaza.
Cercetatori de la Universitatea din Cardiff si MIT au demonstrat ca robotii si sistemele autonome pot forma idei preconcepute cu privire la un anumit grup prin identificarea si copierea comportamentului unul de la celalalt.
Citeste si: Ti-ai lasa copilul in grija unui robot? Cum arata dadaca digitala de 1400 de dolari
Mai multe tipuri de algoritm deja au aratat semne de rasism si sexism, pentru ca au invatat conceptele din milioanele de date introduse in sistem, ce au la baza documente publice si alte informatii generate de oameni, potrivit Daily Mail.
“Prin generarea acestor simulari de mii si mii de ori, incepem sa intelegem exact cum se formeaza ideile preconcepute si ce conditii le promoveaza sau le opresc,” a declarat co-autorul studiului, profesorul Roger Whitaker, de la Universitatea din Cardiff.
Citeste si: Un nou sistem Google poate prezice cand mor oamenii. Are o acuratete de 95%
Agentii virtuali pot discrimina membrii altor grupuri pentru ca invata foarte repede unul de la celalalt, iar datele pe care se bazeaza invatarea lor sunt generate de oameni si includ deja forme de rasism, sexism, xenofobie etc. Rezultatele studiului au fost publicate in jurnalul Scientific Reports.
- Te-ar putea interesa si:
- Inteligenţa artificială poate suferi de stres şi anxietate
- Cine operează în chirurgia robotică: chirurgul sau robotul? Avantajele acestei tehnologii pentru...
- În Emiratele Arabe Unite, inteligenţa artificială vine în ajutor pentru a aduce ploaia