Google sustine ca un calculator extrem de avansat a reusit sa atinga “suprematia cuantica” pentru prima data in istorie, o reusita ce poate revolutiona tehnologia la nivel global, scrie BBC News.
Sycamore, procesorul cuantic al companiei, a fost capabil sa indeplineasca o sarcina specifica in 200 de secunde. Cele mai bune supercalculatoare ale lumii ar fi fost capabile sa rezolve aceeasi sarcina in 10.000 de ani, sustine Google. Rezultatele testelor cu procesorul cuantic apar in jurnalul Nature.
Procesorul cuantic a indeplinit sarcina in 3 minute si 20 de secunde
Cercetatorii lucreaza de decenii intregi sa creeze calculatoare cuantice, ce pot avea randament si viteza mult mai mari decat calculatoarele actuale. In cazul lor, unitatea de informatie (bitul) poate avea valoarea 1 sau 0. Echivalentul din sistemele cuantice, qubitul (bitul cuantic), poate avea ambele valori, 1 si 0, in acelasi timp.
Citeste si: Google si NASA au publicat, dupa care au sters, un document ce ar putea schimba lumea
Un astfel de sistem permite mai multor calcule sa fie realizate simultan, desi qubitii trebuie sa se sincronizeze. Sycamore contine 54 de qubiti, desi unul dintre ei nu a functionat in cadrul testului, asa ca dispozitivul a folosit 53 de qubiti.
In studiul din Nature, John Martinis, din cadrul Google, si colegii sai sustin ca Sycamore a reusit sa produca o serie de numere distribuite complet aleatoriu in 3 minute si 20 de secunde. Summit, cel mai bun supercalculator din lume, ar avea nevoie de 10.000 de ani pentru aceeasi sarcina, potrivit studiului.
Unii experti nu au fost convinsi de reusita Google
“E un dispozitiv impresionant si e un pas cu adevarat impresionant. Mai avem zeci de ani pana vom avea un calculator cuantic adevarat capabil sa rezolve problemele de care suntem interesati,” a declarat Jonathan Oppenheim, din cadrul UCL, ce nu a fost implicat in studiu.
Citeste si: VIDEO. Primul computer cuantic comercial. Cum arata si ce poate face
Google se afla printre companiile mari (alaturi de IBM, Microsoft, Intel etc) ce au construit calculatoare cuantice. IBM a pus sub semnul intrebarii cateva dintre cifrele prezentate de Google in studiu.
“Noi credem ca o simulare ideala a unei sarcini identice poate fi realizata pe un sistem clasic in 2.5 zile si cu un grad mai mare de precizie,” au declarat Edwin Pednault, John Gunnels si Jay Gambetta, cercetatori IBM intr-un mesaj pe blog. “De fapt, aceasta estimare e conservatoare, cel mai nefericit scenariu si ne asteptam ca unele schimbari in plus sa reduca din costul unei simulari.”
Cercetatorii IBM au pus sub semnul intrebarii si modul in care Google a definit suprematia cuantica. “In primul rand pentru ca scopul, in cea mai stricta definitie a sa, nu a fost atins. Dar pentru ca, cel mai important, calculatoarele cuantice nu vor fi niciodata “superioare” calculatoarelor clasice, ci vor lucra cu ele, pentru ca fiecare are propriile calitati.”
- Te-ar putea interesa si:
- Inundaţiile, prezise cu câteva zile în avans cu ajutorul inteligenţei artificiale
- Avertismentul lansat de experți în securitate cibernetică: „Conturile Google pot fi sparte fără...
- Ce este Gemini, noua tehnologie de la Google care rivalizează cu ChatGPT