Intr-un raport realizat de organizatia 5rights, gigantii retelelor de socializare sunt acuzati ca tin mai mult la cifrele si actiunile lor decat la sanatatea copiilor. “Design-ul persuasiv” al site-urilor precum YouTube, Facebook si Instagram nu are limitele necesare pentru a proteja copiii de o potentiala dependenta de tehnologie si de retelele sociale, potrivit organizatiei.
5rights este o organizatie axata pe furnizarea accesului persoanelor sub 18 ani la noile tehnologii, intr-un mod responsabil si sustenabil. Potrivit raportului organizatiei privind modul in care copiii interactioneaza cu retelele de socializare, marii giganti tehnologici sunt vinovati de utilizarea unui algoritm si design ce incurajeaza dependenta de tehnologie.
Presedinta organizatiei, Baroana Tania Kidron, a declarat ca marile retele de socializare precum Facebook, YouTube si Instagram incurajeaza copiii sa stea cat mai mult timp online si le-a acuzat de “nepasare grosolana fata de copilarie”, potrivit Daily Mail.
Citeste si: Motivul pentru care 4 din 10 indivizi si-au sters profilul de pe retelele de socializare
Copiii intervievati pentru raport au descris retelele sociale drept “o boala contagioasa” si au recunoscut ca le cauzeaza anxietate si un nivel mai ridicat de agresivitate.
Printre tacticile folosite de retelele sociale, potrivit raportului, se numara sistemul de like-uri si share-uri, ce poate induce o nevoie de ‘afirmare’ din partea celorlalti utilizatori, notificarile constante ce atrag utilizatorii, in special cei tineri, inapoi pe retea si rularea unui noi videoclip imediat cum se termina primul.
5rights considera ca retelele sociale trebuie sa includa limite de varsta si sa testeze orice noua aplicatie pentru a preveni dependenta in randul copiilor, grupul cel mai afectat de noua tehnologie. Potrivit Baroanei Kidron, retelele de socializare ar trebuie sa aiba aceleasi limitari legale precum alte lucruri ce dau dependenta, ca jocurile de noroc sau consumul de alcool.
Citeste si: Un nou sistem Google poate prezice cand mor oamenii. Are o acuratete de 95%
“Tehnologia are o vechime de doar 25 de ani si trebuie sa ni se alature in secolul 21,” a declarat Baroana Kidron. “Se comporta ca baronii de cai ferate din secolul 19. Forteaza si profita de copii ca in secolul 19.”
Dupa publicarea raportului, Facebook si Instagram au declarat ca au o limita de varsta de 13 ani pentru crearea unui cont. Google, compania mama a YouTube, nu a raspuns acuzatiilor pana acum.
- Te-ar putea interesa si:
- Restricții pentru adolescenții care folosesc Instagram. Vor fi plasaţi automat într-un nou tip de...
- Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit...
- Ce este „ad breaks”, funcția testată acum de Instagram. Utilizatorii sunt revoltați: „Pare o...