Un sistem vast de frauda publicitara ce a vizat dispozitivele Android a reusit sa induca in eroare companii de marketing si utilizatori in timp ce goleau bateria dispozitivelor pentru profit, scrie Daily Mail.
Un raport realizat de BuzzFeed News arata cum telefoanele si aplicatiile Android erau vizate de o inselatorie masiva. Reclamele video rulau pe fundalul aplicatiilor, fara sa fie avertizati utilizatorii, si goleau rapid bateria smartphone-urilor.
Potrivit raportului, dezvoltatorii aplicatiilor nu erau vinovati - au fost surprinsi sa primeasca numeroase plangeri ca aplicatiile lor suprasolicita capacitatea bateriilor si datele mobile. In schimb, retelele publicitare ce incheiasera contracte cu acesti dezvoltatori au fost infiltrate de hackeri ce s-au folosit de resursele lor pentru a genera un profit urias, scrie The Verge.
Inselatoria a generat 60 de milioane de reclame video pe luna
Jurnalistii BuzzFeed au identificat sursa reclamelor drept compania OutStream Media, ce face parte din Aniview. Compania sustine ca detine o platforma self-service si ca nu e vinovata de modul in care i-au fost folosite resursele.
Citeste si: 11 dintre cele mai folosite aplicatii trimit date personale catre Facebook fara acordul utilizatorilor
Inselatoria a functionat prin intermediul reclamelor false de tip banner ascunse in spatele bannerelor reale. Schema a fost descoperita in trecut si de alte doua firme axate pe detectarea fraudei publicitare, Protected Media si DoubleVerify.
Chiar daca utilizatorii vedeau in aplicatie un banner normal, in spatele acestuia rulau mai multe video-uri, ce generau astfel profit si goleau bateria dispozitivului. Reclamele false nu sunt vazute, de fapt, de utilizatori, asa ca dezvoltatorii aplicatiilor afectate nu stiau ce cauzeaza problema.
Citeste si: Fenomen alarmant. Marile companii au avut acces la cele mai intime date personale ale utilizatorilor
Hackerii au putut accesa reclamele din interiorul aplicatiilor cu ajutorul platformei publicitare MoPub, detinuta de Twitter. Brandurile pierd astfel bani, pentru ca nimeni nu le vede reclamele (ascunse in spatele altor bannere), insa trebuie sa plateasca numarul de vizualizari.
In total, expertii estimeaza ca inselatoria a generat 60 de milioane de reclame video pe luna. Nu e prima frauda publicitara de acest fel. In luna noiembrie a anului trecut, Google si FBI au descoperit o schema asemanatoare ce a afectat peste 2 milioane de telefoane Android.
- Te-ar putea interesa si:
- Cum se vor putea încărca telefoanele mobile fără priză și cabluri. Primele teste sunt deja reușite
- Ce este „ad breaks”, funcția testată acum de Instagram. Utilizatorii sunt revoltați: „Pare o...
- Inundaţiile, prezise cu câteva zile în avans cu ajutorul inteligenţei artificiale