Ma Jun, un fost jurnalist de investigatie, a pus bazele unui sistem ce a convins guvernul din China sa fie mai transparent cu privire la datele despre poluare, unul dintre cele mai mari pericole ale secolului 21, scrie National Geographic.
In 2016, un milion de oameni din China au murit din cauza efectelor cauzate de poluarea din aer, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Ma Jun a considerat acest numar socant si continua sa preseze guvernul din China si companiile private sa reduca poluarea.
Ma a scris o carte intitulata Criza de Apa a Chinei si, in 2006, a fondat Institutul Problemelor Publice si de Mediu. Organizatia si-a propus sa faca datele despre mediu mai accesibile publicului larg.
“Trebuie sa includem oamenii in guvernarea problemelor de mediu,” a declarat Ma. “Trebuie sa fie informati.”
Foarte putine date au fost disponibile initial, insa, in 2013, China a declarat razboi poluarii si a inceput sa monitorizeze nivelul de PM2.5 (particulele minuscule ale celor mai nocivi poluanti) in fiecare ora. Institutul si partenerii sai au presat guvernul ca sursele acestor poluanti sa fie facute publice.
Un an mai tarziu, acest lucru a fost posibil si Institutul a inclus noile date intr-o harta online si o aplicatie pentru smartphone numita Blue Map (Harta Albastra), cu ajutorul careia utilizatorii puteau verifica in fiecare ora calitatea aerului din peste 300 de orase din China si calitatea apei din mii de rauri.
Acum, cetatenii chinezi pot verifica daca isi pot lasa copiii sa se joace afara in siguranta si, daca nu, ce companii au cauzat poluarea. Ca urmare a lansarii aplicatiei, companiile sunt presate sa ofere alternative mai sigure, sustine Ma. La fel de important, in perspectiva sa, e si faptul ca guvenul a fost convins ca “transparenta problemelor de mediu nu va afecta negativ societatea noastra”.
- Te-ar putea interesa si:
- New Delhi a devenit cel mai poluat oraş din lume, după ce petrecăreții au sfidat interzicerea...
- Restricții pentru adolescenții care folosesc Instagram. Vor fi plasaţi automat într-un nou tip de...
- Primele eşantioane aduse vreodată pe Terra de pe faţa nevăzută a Lunii. Sonda spaţială Chang'e-6 a...