Ross LaJeunesse, fostul director al departamentului de relatii internationale din cadrul Google, sustine ca a fost dat afara dupa ce a raportat practici discriminatorii, scrie The Guardian.
LaJeunesse, ce candideaza acum la Senatul SUA ca reprezentant democrat din Maine, a publicat un mesaj public pe blog, in care sustine ca gigantul tech tine mai mult la profit decat la oameni.
Citeste si: Securitatea Internetului e controlata de 14 persoane ce detin 7 chei. Cine sunt
Potrivit lui LaJeunesse, eforturile lui de a combate cenzura in cadrul Google nu se potrivea cu dorinta gigantului tech de a se extinde in China.
“In realitate, nu cred ca putem avea increde in Google,” a declarat el pentru The Guardian. “Google a demonstrat in repetate randuri, fie ca vorbim de modul in care gestioneaza datele personale sau cand e rugat sa gestioneze continutul violent online, ca nu ne mai putem increde in ce sustine.”
Citeste si: Camerele de supraveghere Xiaomi au fost blocate temporar de Google. Care e motivul
LaJeunesse a condus initiativa din 2010 de a opri cenzurarea cautarilor Google in China si a lucrat la elaborarea unui program axat pe drepturile omului in interiorul companiei. Ambele eforturi au fost contestate cand Google s-a intors pe piata din China in 2017 cu un produs de cautare cenzurat, cu nume de cod Dragonfly.
LaJeunesse a descris si unele incidente la locul de munca, inclusiv exercitii de diversitate ce au impartit angajatii in functie de rasa si gen si i-a incurajat sa isi strige insulte unul altuia. Colegii seniori din companie “au terorizat si tipat la femei tinere, ceea ce le-a facut sa planga la birou”, potrivit mesajului lui LaJeunesse publicat pe Medium.
Citeste si: Google, acuzat ca a concediat angajati ce au protestat impotriva politicilor controversate ale firmei
LaJeunesse sustine ca initiativele sale de a discuta probleme cu HR nu au luate in considerare. In luna Februarie, desi avea un post important, LaJeunesse a fost anuntat ca nu mai exista un job pentru el in compania din cauza unei “reorganizari”.
“Faptul ca am sustinut femeile, comunitatea LGBTQ, colegii de culoare si drepturile umane - m-a costat cariera,” a continuat el in mesaj.
Citeste si: Apple, Google, Tesla, Dell si Microsoft, date in judecata din cauza mortilor unor copii mineri
Cofondatorii Google, Larry Page si Sergey Brin, au parasit compania-mama, Alphabet, la finalul anului 2019. Plecarea lor reprezinta un pas major in transformarea Google din ultimii ani, sustine LaJeunesse.
Cei doi cofondatori sunt cunoscuti si pentru sloganul initial al companiei - “Don’t be evil” (Nu fi rau). LaJeunesse sustine ca acest slogan a fost dat uitarii in ultimii ani in favoarea dezvoltarii - in 2017, Google avea in jur de 15.000 de angajati; momentan are 100.000.
Citeste si: Avertisment pentru milioane de utilizatori Google Chrome. Cum ar putea fi afectati de noua actualizare
“Cand am inceput la Google, era o atmosfera generala de ‘noi credem in puterea tehnologiei de a imbunatati lumea’,” a declarat el. “Nu mai e asa acum.”
Nu e prima data cand compania Google e criticata din cauza noii directii. In octombrie 2018, zeci de mii de angajati Google au protestat din cauza politicilor de hartuire sexuala. In decembrie 2019, 4 fosti angajati Google au dat in judecata compania, sustinand ca au fost concediati din cauza ca au sustinut drepturile angatilor.
- Te-ar putea interesa si:
- Inundaţiile, prezise cu câteva zile în avans cu ajutorul inteligenţei artificiale
- Avertismentul lansat de experți în securitate cibernetică: „Conturile Google pot fi sparte fără...
- Ce este Gemini, noua tehnologie de la Google care rivalizează cu ChatGPT