Un experiment Washington Post a scos la iveala faptul ca unele dintre cele mai indragite si folosite aplicatii disponibile in sistemul iOS strang informatiile utilizatorilor chiar si cand acestia dorm. Intr-o singura saptamana, 5.400 de programe de urmarire din aplicatii au strans informatii si le-au transmis unor alte entitati.
Printre datele colectate se numara si numere de telefon, adrese IP, email-uri si locatia exacta a utilizatorului. Programele de urmarire din aplicatii sunt foarte active noaptea, cand utilizatorul doarme, sau in alte situatii in care telefonul nu e folosit.
De cele mai multe ori, profita de optiunea Apple “Background App Refresh”, ce permite aplicatiilor sa transmita date chiar si atunci cand nu sunt folosite activ, cu scopul de a actualiza aplicatia, scrie Daily Mail.
Citeste si: Aplicatii de Android pe care trebuie sa le eviti. De ce sunt periculoase
Chiar daca acest lucru ar putea oferi o experienta mai eficienta utilizatorilor, experimentul realizat de Washington Post a scos la iveala faptul ca acest proces permite transmiterea informatiilor cu un caracter personal catre companii de tracking, precum Amplitude, Appboy si Demdex.
Programele de urmarire strang peste 1 GB de date
1.5 GB de date au fost transmise si colectate, ceea ce inseamna aproape jumatate din datele mobile lunare pentru anumiti utilizatori. Aplicatiile OneDrive a Microsoft, Mint a Intuit, Nike, Spotify, Washington Post, Yelp, Citizen si DoorDash erau cateva dintre cazurile in care programele de urmarire strangeau cantitati semnificative de date personale.
“Acestea sunt datele tale. De ce sa paraseasca telefonul tau? De ce sa fie colectate de cineva cand nu ai cum sa stii ce va face cu ele?” a declarat Patrick Jackson, din cadrul companiei de securitate cibernetica Disconnect. “Stiu valoarea datelor si nu vreau ca ale mele sa ajunga in maini in care n-au ce cauta.”
Programele de urmarire sunt dificil de blocat, spre deosebire de cookie-uri (un cod in browser ce urmareste ce faci pe Internet), pentru ca aceste programe pot trece neobservate. Multe aplicatii folosesc aceste programe pentru a vedea ce acceseaza utilizatorii, ca mai apoi companiile sa poata analiza in detaliu activitatea utilizatorilor.
Citeste si: Mai multe aplicatii iOS au inregistrat toata activitatea utilizatorilor pe iPhone fara consimtamantul lor
In alte cazuri, programele sunt folosite pentru a ajuta alte companii sa creeze reclame mai eficiente in aplicatii. Problema principala e ca unele aplicatii nu spun explicit ce date aduna, pentru cat timp vor fi pastrate si cine le poate accesa.
Aplicatia Yelp, de exemplu, trimitea date programelor la fiecare 5 minute, ceea ce compania a descoperit ulterior ca era o greseala de sistem. DoorDash (o aplicatie de livrare) folosea 9 astfel de programe de urmarire. Reprezentantii sustin ca alte companii nu au acces la datele colectate, insa politica de confidentialitate DoorDash sustine ca firma “nu e responsabila de practicile de securitate cibernetica ale acestor entitati”, potrivit Washington Post.
“In cadrul Apple, depunem eforturi semnificative ca utilizatorii nostri sa isi protejeze datele personale,” au declarat reprezentantii Apple pentru publicatie. Compania distribuie sistemul iOS pe care functioneaza aplicatiile cu programe de urmarire.
Utilizatorii iOS pot opri optiunea Background App Refresh si pot folosi unelte precum Limit Ad Tracking (Limitarea Urmaririi pentru Reclame) si Intelligent Tracking Prevention (Prevenirea Inteligenta a Urmaririi) pentru a impiedica aplicatii si site-uri sa livreze reclame personalizate pe dispozitivele lor. Masuri mult mai stricte trebuie luate pentru ca aplicatiile si programele sa nu mai aiba acces la datele utilizatorilor sau sa ceara consimtamantul lor explicit pentru a le colecta.
- Te-ar putea interesa si:
- China a ordonat eliminarea WhatsApp şi Threads din App Store. Ce motiv a invocat Beijing
- Ameninţările online din perioada vacanţelor. Cele mai comune tipuri de fraudă și cum să le eviți
- Lista aplicațiilor care îți descarcă rapid bateria telefonului. Trucuri la care poți apela pentru a...