Google vrea sa schimbe algoritmul de baza al cautarilor ce va modifica modul in care apar rezultatele pentru 1 din 10 cautari, scrie The Verge.
Algoritmul se bazeaza pe o tehnologie de ultima generatie de procesare a limbajului natural (NLP) dezvoltata de cercetatorii Google si aplicate produselor proprii in ultimele 10 luni.
Citeste si: Reusita istorica pentru Google. Compania sustine ca a atins “suprematia cuantica” pentru prima data
Google sustine ca schimbarea va imbunatati rezultatele printr-o intelegere mai buna a modului in care sunt asociatie cuvintele intr-o propozitie. Intr-un exemplu oferit de Google, algoritmul a putut intelege semnificatia propozitiei “Poti lua medicamente pentru cineva farmacie?”
Vechiul algoritm de cautare ar fi tratat propozitia drept un “sac de cuvinte”, potrivit lui Pandu Nayak, din cadrul Google. Noul algoritm e capabil sa inteleaga contextul cuvintelor “pentru cineva” pentru a realiza ca e o intrebare despre ridicarea unei retete pentru alta persoana.
Citeste si: Google confirma ca miliarde de parole au fost sparte. Cum poti verifica daca parolele tale au fost vizate
Noul algoritm e bazat pe sistemul BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers sau Codificator bidirectional pentru reprezentari ale transformatoarelor), ce analizeaza toate cuvintele dintr-o fraza drept un intreg.
BERT invata sa fie atent la acele cuvinte prin autoeducare - Google ii ofera o baza de date masiva de fraze in engleza si elimina 15% din cuvinte. BERT trebuie sa isi dea seama ce cuvinte lipsesc.
Citeste si: Imagini cu noul laptop Google au aparut online. Cum arata Google Pixelbook Go
Inca nu se stie cum va afecta acest nou algoritm traficul web per total, insa, potrivit lui Nayak, modificarea “e cea mai notabila...cea mai pozitiva schimbare pe care am avut-o in ultimii 5 ani si probabil una dintre cele mai semnificative de la inceput pana acum”.
Google sustine ca 10% din cautarile realizate in engleza in SUA vor fi afectate de modificare. Alte limbi si tari vor fi analizate ulterior.
- Te-ar putea interesa si:
- Inundaţiile, prezise cu câteva zile în avans cu ajutorul inteligenţei artificiale
- Avertismentul lansat de experți în securitate cibernetică: „Conturile Google pot fi sparte fără...
- Ce este Gemini, noua tehnologie de la Google care rivalizează cu ChatGPT