Date personale Facebook

Fenomen alarmant. Marile companii au avut acces la cele mai intime date personale ale utilizatorilor

Datele personale ale utilizatorilor au fost prelucrate de marile companii, precum Facebook si Marriott International

Marile companii folosesc tactici inedite pentru a avea access si pentru a folosi cele mai intime date personale ale utilizatorilor. De la inregistrari audio cu copii, la informatii din pasaport si zilele in care nasc mamele, giganti precum Marriott International, Facebook, PayPal si Tesco au pus in pericol informatiile a sute de milioane de persoane din intreaga lume.

O investigatie recenta dezvaluit faptul ca Marriott International, Facebook, Asda, Paypal, BT si Tesco au colectat si transmis in secret date personale, scrie Daily Mail.

Marile companii pot prelucra aceste date si le pot folosi pentru a crea profiluri consumatorilor, pe care fie le utilizeaza ulterior in scopuri publicitare, fie le vand altor organizatii.

Printre datele personale la care au avut acces marile companii se numara:

  • Zilele in care urmeaza sa nasca mamele (date colectate de lantul de magazine Asda, si vandute unor companii misterioase ce se ocupa de marketing);
  • Vocile copiilor inregistrate de aplicatie YouTube Kids (folosita de Google pentru a promova alte aplicatii);
  • Imagini cu pasaportul ce sunt trimise catre compania PayPal pentru verificare (PayPal le poate impartasi cu Microsoft pentru prevenirea fraudelor si pentru testarea unor noi produse);
  • Informatii despre sanatate, etnie si preferintele politice ale utilizatorilor Facebook (gigantul tech foloseste aceste date pentru a crea reclame specifice);
  • Programele TV la care ne uitam si desfasuratorul apelurilor (televiziunea BT folosea aceste informatii in parteneriat cu agentii de publicitate).

Citeste si: Retelele de socializare, acuzate ca exploateaza copiii pentru a genera trafic

Chiar daca datele nu erau vandute unor entitati misterioase si nu era folosite pentru publicitate targetata, asta nu inseamna ca cele mai intime informatii ale utilizatorilor nu erau in pericol.

Marriott International a anuntat recent ca hackerii au reusit sa sparga baza de date ce includea informatii despre 500 de milioane de oaspeti ai lantului hotelier. Printre datele furate se numara numere de pasaport, nume si adrese personale si informatii despre cardurile de credit.

Lantul hotelier inregistreaza numele si varsta copiilor oaspetilor, ce au comandat prin room service, conturile de pe retelele de socializare si chiar si detaliile angajatorilor. Aceste informatii sunt transmise catre toate hotelurile detinute de Marriott International, in 150 de tari.

Companiile folosesc tehnici ilicite si necinstite pentru a accesa datele personale ale utilizatorilor

Toate companiile incluse in investigatie declara ca au grija de si tin in siguranta datele criptate ale utilizatorilor, in conformitate cu regulile de GDPR ale Uniunii Europene.

Modul in care sunt colectate si folosite aceste date e ascuns in politici de confidentialitate de mii de cuvinte ce folosesc un jargon legal greu de inteles de consumatorul de rand.

Citeste si: Contul tau de Facebook a fost compromis? Cum poti verifica daca ai fost victima hackerilor

In cazul Marriott International, scrie Daily Mail, oaspetii au bifat o casuta prin care acceptau accesul la datele personale dupa ce ar fi citit o politica de confidentiale ce includea sintagma “niciun sistem de stocare nu e 100% sigur.”

Politica de confidentialitate Facebook detaliaza cum foloseste informatiile intime pe care oamenii le publica pe reteaua de socializare pentru a-i bombarda cu reclame chiar si cand nu sunt logati.

Potrivit politicii de confidentialitate, Facebook “foloseste informatia pe care o avem pentru a livra...reclame si pentru a-ti oferi sugestii...atat pe, cat si dincolo de produsul nostru” si aceasta categorie include si datele “cu protectii speciale”.

Sters Facebook social media

Politica de confidentialitate Facebook detaliaza cum foloseste datele personale ale utilizatorilor chiar si cand acestia nu sunt logati pe platforma

In alta parte, Facebook tine sa specifice ca aceste date cu protectie speciala includ “evenimente din viata ta despre religie, preferintele politice sau sanatatea ta” si “rasa sau etnia, convingerile psihologice sau apartenenta la vreun sindicat”.

Citeste si: Esti dependent de Facebook? Metoda simpla prin care poti vedea cat timp petreci pe reteaua de socializare

Casutele pe care trebuie sa le bifezi pentru a accepta diferitele reguli ale companiilor apar atunci cand cumperi sau te abonezi la un serviciu online, de la cumpararea unui bilet de avion la crearea unei noi adrese de email.

“Nimeni nu intelege pana la ce nivel sunt folosite datele personale,” a declarat Richard Lloyd, directorul grupului Resolver. “O firma isi va spune ca trebuie sa accepti sau sa bifezi casuta asta, insa ce se afla in spatele acestei decizii e foarte opac si ascuns.”

Datele personale ale utilizatorilor pot fi prelucrate si folosite in mod eronat

“Indivizii sunt pacaliti, inselati, hackuiti si le sunt folosite gresit datele de firme spre care stim toti ca genereaza mega profituri,” a continuat Lloyd. “Termenii si conditiile sunt enorme si de neinteles - dar esti fortat sa bifezi. Si fortat sa minti ca ai citit in intregime.”

Citeste si: Motivul pentru care 4 din 10 indivizi si-au sters profilul de pe retelele de socializare

Sean Humber, avocat specializat pe protectia datelor, a analizat rezultatele investigatiei si a declarat ca unele dintre practicile companiilor “sunt in afara legii”.

Marriott International risca investigatii din partea autoritatilor din Marea Britania si a FBI-ul in SUA. Facebook a fost amendat in repetate randuri pentru ca nu a protejat datele utilizatorilor si lista poate continua.

Platforma YouTube Kids inregistreaza vocile copiilor si preferintele video, ce sunt ulterior stocate de Google.

Aplicatia YouTube Kids

Google, prin intermediul aplicatiei YouTube Kids, inregistreaza vocile copiilor si alte date personale

Lantul de magazine Tesco preda informatiile despre cumparatorii sai companiei de televiziune Sky pentru a crea reclame mult mai specifice.

Citeste si: Google a indentificat 150 de aplicatii ce contin virusi periculosi. Ce aplicatii Android trebuie sa stergi din telefon urgent

Potrivit unui schimb de e-mail-uri, Facebook a acceptat plati pentru vanzarea datelor utilizatorilor unor companii precum AirBnB, Tinder si Netflix. Aceste companii aveau acces la informatiile utilizatorilor daca investeau destul de multi bani in publicitate pe platforma de socializare.

Scandalurile recente despre modul in care cele mai intime date personale ale utilizatorilor pot fi folosite a scos la iveala un intreg sistem ce a operat multi ani fara o legislatie specifica. Informatiile noastre private sunt acum utilizate de marile companii ce isi cresc treptat profitul datorita acestor date si care depun eforturi considerabile pentru a se asigura ca nu intelegem exact modul in care functioneaza intregul proces.

Te-ar putea interesa si:
Google şi Meta critică reglementările stricte ale UE privind inteligenţa artificială: ”Împiedică...
Schimbare majoră la TikTok. Utilizatorii vor putea publica videoclipuri de 60 de minute
Inundaţiile, prezise cu câteva zile în avans cu ajutorul inteligenţei artificiale

Partenerii noștri

lapte

De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul tuturor

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, fiind apreciat pentru gustul său...