Facebook a anuntat formarea unei “Curti Supreme”, o comisie independenta ce va avea votul final privind ce continut controversat trebuie scos de pe platforma, scrie BBC News.
Facebook sustine ca aceasta comisie se va ocupa de “cele mai dificile cazuri” si va “reprezenta un nou model de gestionare a continutului”.
Initial, din comisie vor face parte 20 de membri, dupa care se va ajunge la un total de 40. “Curtea Suprema” va incepe sa analizeze cazuri la finalul acestui an.
La inceput, vor analiza continut ce utilizatorii considera ca a fost scos de pe reteaua de socializare fara o cauza exacta, insa, in curand, vor gestiona si cazuri privind anumite materiale pe care utilizatorii le vor eliminate de pe Facebook.
Citeste si: Facebook lanseaza o noua aplicatie doar pentru cupluri. Ce scop are
Comisia va analiza si continut trimis direct de catre Facebook si va putea propune modificari ale reglementarilor pornind de la deciziile lot, ce vor fi facute publice.
Cine va face parte din "comisia suprema" Facebook
Printre viitorii membri ai comisiei se numara:
- Helle Thorning-Schmidt - fostul prim-ministru al Danemarcei;
Michael McConnell - fost judecator federal din SUA;
Afia Asantewaa Asare-Kyei - sustinator al drepturilor omului, femeilor si libertarea presei in Africa;
Evelyn Aswad - profesor in drept si fost avocat al statului din SUA;
Nighat Dad - un sustinator al drepturilor digitale, din Pakistan;
Alan Rusbridger - fost editor sef al The Guardian;
Emi Palmor - fost director general al Ministerului Justitiei din Israel;
Ronaldo Lemos - avocat ce a co-creat drepturile nationale privind Internetul in Brazilia;
“Cazurile pe care alegem sa le analizam ar putea fi litigioase si nu vom multumi pe toata lumea cu deciziile noastre. Utilizatorii Facebook si Instagram vin din toata lumea si contextul social sau cultural in care e creat continutul conteaza. Ne asteptam la discutii aprinse intre membri,” sustin reprezentantii comisiei.
Citeste si: Aplicatia care face furori in timpul crizei COVID-19. A fost descarcata de milioane de ori intr-o singura zi
McConnell crede ca noua metoda de studiere a continutul e un experiment si ca probabil vor fi facute greseli la inceput, dar ca spera ca aceasta comisie sa aduca “un grad ridicat de neutralitate politica” platformei si ca aceasta nu va fi “politia Internetului”.
Citeste si: Stiai? Cum poti vedea cine te urmareste pe Facebook
Unii experti sunt incantati de o astfel de initiativa. “E o abordare fara precedent si inovativa de a gestiona platforma Facebook, cu autoritatea finala asupra unora dintre cele mai importante decizii de continut revenind acum unei comisii independente,” a declarat Mark Stephens, avocat in cadrul firmei Hoaward Kennedy, scrie BBC News.
Citeste si: YouTube, acuzat ca e “organ de radicalizare”. Ce video-uri au fost criticate
Alti experti au criticat initiativa. “Fundamental, Facebook e o corporatie. Masca de guvernanta e de admirat si complexa, dar vina nu se opreste la constitutie, cetatenie si drepturile omului. Se opreste la Mark Zuckerberg si viziunea lui pentru viitor,” a declarat dr. Bernie Hogan, din cadrul Institului de Internet Oxford.
- Te-ar putea interesa si:
- De ce au picat Facebook și Instagram. Expert în tehnologie: „Un atac cibernetic este puțin...
- Elon Musk, mesaj ironic pe „X” după ce Facebook și Instagram au picat pentru aproape două ore. Sute...
- Facebook va închide secţiunea de ştiri în Statele Unite şi Australia