Suntem mai obositi si mai putin productivi din cauza telefoanelor. Nu ne odihnim cum trebuie, iar efectele negative se vad atat in viata profesionala, cat si in familie. Mai multe detalii puteti afla din "Jurnalul de Stiinte".
Tehnoferenta este un termen aparut in urma cu cativa ani si descrie dependenta de tehnologie. Oamenii de stiinta spun ca una din cinci femei si unul din opt barbati dorm mai putin pentru ca petrec prea mult timp pe telefon. De aceea, devin mai irascibili si au mai putin chef de munca.
Prin urmare, productivitatea scade cu aproximativ 15 procente. Privitul in telefon este si o posibila cauza pentru durerile de cap si de spate pe care le resimt mai des utilizatorii de gadgeturi. Dar si viata familiala le este afectata, se mai arata in studiu.
Cercetarea a fost realizata in in 2018, cu un numar relativ redus de participanti: 709 australieni, cu varste cuprinse intre 18 si 83 de ani. Lucrurile sunt atat de grave incat expertii spun ca un sfert dintre femei si 15 la suta dintre barbati intra in categoria utilizatorilor de telefoane mobile problematici.
Procentele cresc pana la 50 la suta in cazul tinerilor de pana in 24 de ani. Unii dintre ei folosesc telefonul chiar si cand conduc.
Pentru mai multe stiri din domeniul stiintei si tehnologiei, urmariti pe Digi World vineri, de la ora 19:00 si pe Digi24, in fiecare sambata, de la 16:30, "Jurnalul de stiinte", prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
- Te-ar putea interesa si:
- Cum se vor putea încărca telefoanele mobile fără priză și cabluri. Primele teste sunt deja reușite
- ChatGPT, de acum și pe smartphone-uri. Care este avertismentul cu care își "întâmpină" utilizatorii
- Emisiunea „Jurnalul de Științe” aniversează 6 ani de inovație, în doze precise