Video-urile ocupa mult spatiu, asa ca daca vrei sa surprinzi in continuare momente importante cu ajutorul smartphone-ului fara sa te ingrijorezi ca ai loc pe telefon, iata cateva trucuri sa reduci dimensiunea video-urilor, potrivit The Guardian.
Sistemul de compresie utilizat cel mai des e MPEG-4/H.264/AVC (MP$ pe scurt), cu un codec H.264.
Cum poti reduce dimensiunea video-urilor surprinse pe telefon
Ideal, inainte de a incerca orice metoda de micsorare a dimensiunii video-ului, e sa faci o copie a imaginilor, pentru a te asigura ca nu pierzi amintiri importante in proces, pentru ca e posibil sa scada si calitatea imaginii.
Citeste si: YouTube, acuzat ca e “organ de radicalizare”. Ce video-uri au fost criticate
Reducerea rezolutiei
O rezolutie obisnuita de ecran de calculator e 1280 x 1024 (1.310.720 pixeli). Unele smartphone-uri performante, precum Samsung Galaxy S10, pot surprinde video-uri la o rezolutie si mai mare, 3840 x 2160 pixeli pentru UHD.
Pentru a reduce rezolutia de la 3840 x 2160 (UHD) la 1280 x 720 (HD) (de la 165 MB la 24 MB), pot fi folosite programe precum WonderFox HD Video Converter Factory, HandBrake si Any Video Converter, insa unele dintre ele ofera o calitate mai buna decat altele, potrivit The Guardian.
Mentinerea raportului de aspect
Atunci cand e redusa rezolutia video, mentinerea raportului de aspect (aspect ratio) e foarte importanta pentru a evita intinderea fetelor si a obiectelor. Cel mai folosit format in ziua de azi e raportul de aspect 16:9 (HD, Full HD si UHD), in care pot fi folosite rezolutii de 1024 x 576, 1600 x 900, 2560 x 1440 samd, cat timp se mentine raportul.
Daca ai un video cu un raport de aspect neobisnuit, precum 16:10, imaginea nu va arata foarte bine, asa ca trebuie reprocesat la un raport adecvat.
Citeste si: Stiai? Ce greutate impresionanta a avut primul hard disk din lume, de doar 5 MB
Reducerea ratelor de date
Atunci cand reduci rezolutia unui video, umple o arie mai mica, asa ca nu trimite la fel de multe date ecranului. In anumite programe de editare video, rata de date poate fi personalizata in functie de preferintele utilizatorului (insa aceasta miscare va afecta calitatea imaginii si marimea fisierului).
Citeste si: Google recunoaste ca a trimis imagini personale unor straini. Cum a fost posibil
Schimbarea compresiei
Unul dintre cele mai bune moduri de reducere a marimii unui fisier e schimbarea compresiei. Codec-urile de azi (cel mai folosit fiind H.264) sunt mai eficiente decat cele folosit pentru fisierele vechi mpg, wmv si avi. Unele smartphone-uri iti permit sa inregistrezi video-uri in codec-uri diferite, in functie de preferinte si capacitatea telefonului.
- Te-ar putea interesa si:
- Cum se vor putea încărca telefoanele mobile fără priză și cabluri. Primele teste sunt deja reușite
- Noi schimbări la TikTok. Compania adaugă posibilitatea postării din cadrul aplicaţiilor de editare...
- ChatGPT, de acum și pe smartphone-uri. Care este avertismentul cu care își "întâmpină" utilizatorii