Daca ai folosit vreodata functie de cautare pe Google, compania a folosit aceste cautari pentru a-ti realiza un profil al preferintelor, ce ii permite sa livreze mesaje publicitare mai precise, scrie Business Insider.
Daca vrei sa afli ce preferinte sunt incluse in profilul tau realizat de Google, trebuie doar sa accesezi cateva optiuni, unde poti sa si decizi daca ii vei permite in continuare companiei sa foloseasca datele din cautarile tale. Printre datele stocate se numara varsta, genul, venitul, educatia si interesele personale.
Cum poti afla ce preferinte crede Google ca ai
Trebuie sa accesezi pagina contului tau prin apasarea imaginii contului aflata in partea dreapta sus a oricarui site Google deschis. Apasa pe "Manage your Google Account" (Gestioneaza contul tau Google).
In contul tau, vei vedea o fereastra numita “Privacy & personalization”. Apasa pe “Manage your data & personalization” pentru a primi mai multe optiuni.
Profilul “prezis” de Google pornind de la istoria ta de cautare se afla sub optiunea “Ad personalization”. Daca apesi “Go to ad settings” vei vedea intregul profil.
Citeste si: Google Maps introduce o noua optiune adoptata deja de YouTube si Google Chrome
O sa apara o lista cu preferintele tale, asa cum le prezice Google. Datele sunt variate, de la cele demografice, la interese legate de sport, igiena, muzica etc.
Citeste si: Schimbul de smartphone-uri ar putea fi “o bomba cu ceas” pentru datele tale personale. Cum te poti proteja
Daca apesi pe fiecare dintre aceste preferinte, o sa apara un meniu ce iti permite sa actualizeze fiecare preferinta.
Citeste si: Smartphone-urile pot asculta ce urmaresc oamenii la televizor. Cum functioneaza sistemul
Daca nu vrei ca Google sa iti livreze mesaje publicitare precise in functie de preferintele tale prezise de algoritm pornind de la istoria ta de cautari, poti alege optiunea “OFF” in fereastra de Ad personalization. Google te va anunta ca vei primi in continuare mesaje publicitare, dar acestea nu vor fi livrate in functie de preferintele tale.
- Te-ar putea interesa si:
- Inundaţiile, prezise cu câteva zile în avans cu ajutorul inteligenţei artificiale
- Avertismentul lansat de experți în securitate cibernetică: „Conturile Google pot fi sparte fără...
- Ce este Gemini, noua tehnologie de la Google care rivalizează cu ChatGPT