conferinta video laptop

Conferintele video te obosesc? Ce efect are asupra creierului nostru “extenuarea Zoom”

conferinta video laptop

Multe persoane s-au plans ca obosesc mult mai mult in timpul conferintelor video decat in interactiunile fata in fata, un fenomen numit “extenuarea Zoom”, desi se aplica tuturor platformelor ce permit aceasta optiune, precum Google Hangouts, Skype, Facetime etc, scrie National Geographic.

“Sunt foarte multe studii care arata ca ne e foarte greu sa facem fata la asa ceva,” a declarat Andrew Franklin, asistent de profesor de psihologie cibernetica in cadrul Norfolk State University.

Citeste si: Schimbarea planuita de WhatsApp pentru a concura cu Zoom si Skype. Ce s-ar putea intampla cu apelurile video

In timpul unei interactiuni fata in fata, creierul se concentreaza pe cuvintele rostite, insa se axeaza si pe semnele non-verbale, ce dau inteles limbajului verbal si ne ajuta sa intelegem interactiunea. Aceasta abilitate a devenit naturala in oameni si nu necesita efort in plus pentru a descifra.

In cadrul unei conferinte video, aceasta abilitate e afectata si intelegerea interactiunii necesita atentie sustinuta si intensa asupra cuvintelor rostite. Limbajul non-verbal e limitat si probleme de conexiune pot preveni oamenii sa inteleaga expresiile faciale.

Citeste si: Aplicatia care face furori in timpul crizei COVID-19. A fost descarcata de milioane de ori intr-o singura zi

Mai mult, contactul vizual e foarte important in interactiune si mentinerea lui indelungata, asa cum se intampla in cazul conferintelor video, poate fi perceputa drept amenintator sau prea personal.

Ecranele cu mai multe persoane accentueaza problema pentru ca necesita un efort considerabil din partea creierului, pentru ca e necesara descifrarea indiciilor non-verbale ale mai multor persoane.

Citeste si: Moduri simple prin care poti socializa online in timp ce stai acasa. Cu ce activitati distractive iti poti ocupa timpul liber

“Suntem prinsi in mai multe activitati, insa nu ne axam pe una singura,” a continuat Franklin, ceea ce ne oboseste creierul.

Pentru unele persoane, mai multe surse ce necesita atentie creeaza un sentiment neobisnuit de oboseala combinat cu perceptia ca nu a fost realizat ceva concret. Creierul e coplesit de stimulii neobisnuiti in timp ce e foarte concentrat pe semnele non-verbale pe care nu le poate gasi.

Citeste si: Cele mai bune stabilizatoare pentru telefon pe care le poti cumpara in 2019

Din acest motiv, sustine Franklin, un telefon necesita mult mai putin efort din partea creierului, pentru ca persoanele trebuie sa se concentreze doar pe voce. La polul opus, folosirea conferintelor video din ultima perioada reprezinta un beneficiu pentru persoanele ce au dificultati neurologice privind interactiunea fata in fata.

Te-ar putea interesa si:
Restricții pentru adolescenții care folosesc Instagram. Vor fi plasaţi automat într-un nou tip de...
Schimbări la WhatsApp. Ce vor fi nevoiți utilizatorii să facă pentru a-și continuat activitatea
Noi schimbări la TikTok. Compania adaugă posibilitatea postării din cadrul aplicaţiilor de editare...

Partenerii noștri

inimă frântă

Ce este sindromul inimii frânte și cât de periculos este. O despărțire sau pierderea unei persoane dragi face inima să...

Durerea provocată de o despărțire, pierderea unei persoane dragi sau un șoc emoțional puternic nu...