Cercetatori din cadrul Universitatii din San Diego au creat un prototip de lentila de contact ce poate schimba automat focusul intre obiecte apropiate si obiecte indepartate, in functie de miscarile ochilor purtatorului, scrie Gizmodo.
Tehnologia uimitoare nu va fi disponibila prea curand. In acest moment, prototipul functioneaza doar intr-un sistem special si va fi disponibil uzului uman peste ani de zile.
Lentilele de contact vor fi schimbate pentru a se mula pe ochiul uman si pentru a elimina electrozii montati pe craniu, necesari in acest moment pentru functionarea tehnologiei, scrie CNET.
Lentilele de contact sunt detaliate intr-o lucrare stiintifica recenta. Lentilele imita modul in care functioneaza ochiul uman, substituind tesutul organic cu straturi de polimer ce isi schimba structura atunci interactioneaza cu un curent electric.
Firele transmit electricitatea de la surse de energie separate si straturile se largesc sau se micsoreaza.
Lentilele nu vor fi controlate prin butoane, ci prin semnalele electrooculografice generate de ochii umani. Cercetatorii au plasat electrozi pe pielea din jurul ochilor subiectilor, ceea ce permite transferul de energie.
Lentilele de contact pot fi folosite doar prin miscarea ochilor, ce permite si schimbarea focusului sau realizarea unui zoom, prin clipit. Ramane de vazut daca si cand vor ajunge pe piata lentilele de contact.
- Te-ar putea interesa si:
- Cum arată femeia perfectă și bărbatul ideal, conform inteligenței artificiale. Concluziile pot fi...
- Cărămizi transformate în baterii cu ajutorul nanotehnologiei. Cum e posibil
- Apple Glass - ochelarii care înlocuiesc ecranul. Cum ar putea proiecta display-ul unui smartphone...