t cup camera 10 trilioane

Cea mai rapida camera din lume “ingheata” timpul la 10 trilioane de cadre pe secunda

Sursa foto: Institut national de la recherche scientifique, Université INRS/@U_INRS/Twitter

Camera a fost inventata pentru a ajuta la analizarea interactiunii dintre lumina si materie, capabila sa functioneze la viteze prea rapide pentru a putea fi vazute cu ochiul liber. Camera, numita T-CUP, a doborat recordul mondial pentru viteza imagistica in timp real.

Cu o viteza de 10 trilioane de cadre pe secunda, T-CUP nu doar ca este cea mai rapida camera din lume, dar poate “ingheta timpul” si permite cercetatorilor sa studieze fenomene ce nu sunt vizibile cu ochiul liber.

Technicile curente de imagistica, in care masuratorile se fac cu pulsuri laser foarte scurte ce trebuie repetate de mai multe ori, sunt potrivite pentru studierea unor probe inerte, insa nu sunt ideale pentru analizarea unui fenomen in miscare.

Citeste si: A fost lansat primul smartphone cu o camera cvadrupla! Cat va costa

Pentru a dezvolta camera capabila sa capteze 10 trilioane de cadre pe secunda, cercetatorii au pornit de la fotografia ultra-rapida comprimata, ce permita captarea a 100 de miliarde de cadre pe secunda. Pentru sistemul T-CUP, s-a folosit la baza o camera ce inregistreaza in femtosecunda si ce include si o strangere a datelor asemanatoare cu tomografia, potrivit phys.org.

“Stiam ca prin folosirea camerei ce inregistreaza in femtosecunda, calitatea imaginii va fi limitata,” a declarat prof. Lihong Wang, profesor la Caltech si directorul Laboratorului de Imagistica Optica de la Caltech. “Pentru a corecta asta, am adaugat o alta camera ce surprinde o imagine statica. Combinata cu imaginea captata de camera in femtosecunda, putem folosi o transformare numita Radon pentru a obtine imagini de calitate in timp ce inregistram 10 trilioane de cadre pe secunda.”

Citeste si: Cel mai scump calculator din lume? Cu ce suma fabuloasa a fost cumparat un Apple din 1970

T-CUP a stabilit recordul pentru imagistica in timp real si poate deveni baza pentru o noua generatie de microscoape pentru biomedicina, stiinta materialelor etc. Camera reprezinta o schimbare fundamentala pentru ca poate analiza interactiunea intre lumina si materie la o rezolutie temporala fara predecent.

Te-ar putea interesa si:
Compania Facebook, dată în judecata pentru că spionează utilizatorii Instagram, accesându-le camera...
Cum te poate ajuta Google sa pastrezi distanta sociala cand iesi din casa. Ce aplicatie a lansat
3 trucuri simple care te ajuta sa faci poze mai bune acasa doar cu telefonul

Partenerii noștri

Modern,Sunbed,In,Beauty,Salon

O femeie a fost dependentă de solar ani la rând. Cum a ajuns să arăte pielea ei este devastator: „Dacă aș fi știut...

O femeie care s-a ales cu pielea „prăjită” după expunerea îndelungată la solar a vorbit despre...