O investigatie recenta a scos la iveala faptul ca mai multe aplicatii de Android, unele dintre cele mai descarcate de pe Google Play Store, nu doar ca acceseaza datele utilizatorilor fara permisiunea lor, dar ar si putea permite guvernului din China sa acceseze aceste informatii.
Analiza realizata de Buzzfeed News si verificata de LifeHacker a demonstrat ca aplicatiile, descarcate de peste 100 de milioane de ori, au “comis frauda publicitara la scara larga si au abuzat permisiunea utilizatorilor”.
Printre aplicatiile de Android pe care trebuie sa le eviti se numara:
Total Cleaner
Smart Cooler
Selfie Camera
WaWaYaYa
Samsung TV Remote Control
Omni Cleaner
RAM Master
Smart Cooler
AIO Flashlight
Dezvoltatorii aplicatiilor exploateaza regulile si procedurile Google Play Store pentru a oferi aplicatii ce abuzeaza permisiunile utilizatorilor. Una dintre aplicatii (Selfie Camera), ce ajuta la realizarea unor poze selfie mai bune, a fost descarcata de 50 de milioane de ori si avea un rating de 4.5 stele cu mii de comentarii.
Citeste si: 11 dintre cele mai folosite aplicatii trimit date personale catre Facebook fara acordul utilizatorilor
Aplicatia are un cod ce apasa fraudulos pe reclame, fara ca utilizatorul sa isi dea seama, proces ce consuma datele si bateria smartphone-ului, scrie BGR. Click-urile aveau loc chiar si cand aplicatia nu era pornita.
Sase dintre aceste aplicatii, inclusiv Selfie Camera, erau detinute de DO Global, o companie ce s-a desprins de gigantul tech chinez, Baidu, acum un an. Alte aplicatii (Omni Cleaner, RAM Master, Smart Cooler, Total Cleaner si AIO Flashlight) au ascuns faptul ca sunt asociate cu DO Global. Nici nu au informat utilizatorii ca datele lor sunt colectate si trimise inapoi in China, scrie Engadget.
O recenzie a politicii de confidentialitate a aplicatiilor a scos la iveala faptul ca multe dintre elemente erau confuze sau nepotrivite, ceea ce ridica semne de intrebare cu privire la accesul guvernului din China si al altor entitati la datele utilizatorilor.
“Dincolo de problema conformitatii legale, companiile nu mai trebuie sa exploateze datele oamenilor,” a declarat Frederike Kaltheuner, din cadrul organizatiei Privacy International, scrie BuzzFeed. “Ce se intampla cu datele tale conteaza, pentru ca pot fi folosite impotriva ta sau pentru scopuri cu care tu nu esti de acord din motive fundamentale. In acest moment, trebuie sa fii expert pentru a intelege ce se intampla cu datele tale - cine are acces la ele, cui sunt vandute, si cine le exploateaza. E o problema imensa.”
Citeste si: 10 extensii Google Chrome pe care trebuie sa le instalezi in 2019
Dupa publicarea raportului, Google a interzis aceste aplicatii. Expertii recomanda utilizatorilor sa fie atenti ce aplicatii descarca, sa vada exact ce permisiuni cer dezvoltatorii si, mai ales, daca aceste permisiuni nu au legatura cu functia aplicatiei - aplicatia AIO Flashlight cerea peste 30 de permisiuni, desi era o simpla aplicatie lanterna.
- Te-ar putea interesa si:
- China a ordonat eliminarea WhatsApp şi Threads din App Store. Ce motiv a invocat Beijing
- Inundaţiile, prezise cu câteva zile în avans cu ajutorul inteligenţei artificiale
- Avertismentul lansat de experți în securitate cibernetică: „Conturile Google pot fi sparte fără...