google play store

Android Q: tot ce trebuie sa stii despre noul sistem de operare Google. Cand va fi lansata oficial actualizarea

Unele aplicatii Android din Google Play Store abuzeaza permisiunile utilizatorilor

Potrivit zvonurilor, unele confirmate in cadrul evenimentului Google IO 2019, Android Q va aduce numeroase schimbari sistemului de operare. Varianta beta 4 a actualizarii poate fi descarcata deja si lansarea oficiala va avea loc in curand, scrie TechRadar.

Dupa lansare, actualizarea va ajunge pe telefoanele Android in 2019 si 2020, pe masura ce producatorii de smartphone-uri isi introduc propriile optiuni si interfete in sistemul de operare. Unii utilizatori Android ar putea fi nevoiti sa astepte luni de zile pentru actualizare.

Ce schimbari introduce noul Android Q

Se pare ca noul sistem de actualizare va fi lansat in luna august. Cu ajutorul variantelor beta lansate pana acum si declaratiile oficiale Google, iata unele dintre schimbarile confirmate: 

Android Q nu va avea Android Beam

Metoda de transmitere a fisierelor NFC cand doua telefoane sunt in apropiere nu va fi disponibila cu noua actualizare. Inca nu se stie daca Google va inlocui Android Beam cu alta metoda NFC.

Citeste si: iPhone-ul strange informatii despre tine si cand dormi. Ce aplicatii aduna constant date fara consimtamantul tau

Masuri de securitate cibernetica

Potrivit unui raport al Institutului International de Informatica, peste 1.300 de aplicatii in varianta SUA a Google Play Store preluau datele utilizatorilor chiar si cand nu aveau permisiune. Printre metodele folosite se numara si preluarea datelor despre locatie cu ajutorul router-ului la care era conectat telefonul. Google vrea sa evite acest gen de situatii pe viitor, cu ajutorul Android Q.

Utilizatorii vor avea un control mai mare cu privire la informatiile despre locatie, fisiere precum poze sau video-uri si modul in care aplicatiile acceseaza spatiile de stocare externa (precum cardurile MicroSD).

Citeste si: Google va fi investigat pentru modul in care utilizeaza informatiile utilizatorilor

Permisiunile vor fi schimbate si Android Q ar putea introduce o noua functie ce va permite utilizatorilor sa filtreze aplicatiile in functie de ce permisiuni cer, pentru a le gestiona.

Sustinere pentru telefoanele pliabile

Android Q se pregateste pentru smartphone-urile pliabile, pentru a permite trecerea de la ecranul pliat la cel intins.

Dark Theme, un mod intunecat pentru tot sistemul

Dark Theme va putea fi activat in doua moduri: cu ajutorul butonului din Setari sau prin deschiderea modului Battery Saver, ce automat porneste Dark Theme pe Android Q. Modul e ideal pentru ecranele OLED, pentru ca sunt folositi mai putini pixeli.

Citeste si: Top 5 cele mai bune televizoare smart lansate in 2019, potrivit Forbes

5G

Noul sistem de operare va permite aplicatiilor sa determine cate date sa trimita spre un anumit telefon, in functie de conexiune si limite.

Live Caption

Optiunea de subtritrare live nu va avea nevoie de Internet pentru a transcrie dialogul din video-uri si audio in timp real.

Citeste si: Cum sa inlocuiesti Chrome cu un alt browser fara sa iti pierzi datele

Optiuni pentru dezvoltatori

Android Q va oferi dezvoltatorilor de aplicatii schimbari privind conectivitatea, inclusiv “WiFi adaptiv”, verificarea datelor despre profunzime a camerei (pentru a oferi filtre si alte optiuni foto), codec-uri multimedia si imbunatatiri pentru OpenGL, printre altele.

Autentificare prin Face ID

Android Q va permite autentificarea prin scanare faciala pentru logare si achizitii online. Inca nu se stie cum va functiona si cum va combina senzorii si codurile.

Citeste si: Aplicatii de Android pe care trebuie sa le eviti. De ce sunt periculoase

Control prin gesturi

Sistemul static de navigare cu trei butoane ar putea fi inlocuit in curand de controlul prin gesturi. Noul sistem de operare Google Android Q permite producatorilor de smartphone sa personalizeze sistemul de navigare, asa ca acest control prin gesturi nu va fi singura optiune pentru majoritatea telefoanelor, momentan.

Te-ar putea interesa si:
Cum pot contribui smartphone-urile la detectarea timpurie a depresiei și anxietății
Google şi Meta critică reglementările stricte ale UE privind inteligenţa artificială: ”Împiedică...
Cum se vor putea încărca telefoanele mobile fără priză și cabluri. Primele teste sunt deja reușite

Partenerii noștri

Tu poți să găsești iepurașul de Paște

Crezi că rezolvi acest puzzle în 30 de secunde? Doar persoanele cu minți agere pot vedea unde se „ascunde” Iepurașul de...

Paștele se apropie cu pași repezi, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, te vei răsfăța cu...