Chiar dacă Facebook poate să pară inofensiv, poate ascunde numeroase pericole pentru utilizatorii care nu sunt atenți de unde provin mesajele și care e scopul lor real, scrie Reader’s Digest.
3 înșelătorii de pe Facebook de care trebuie să te ferești
Facebook poate să fie un loc de socializare și de împărtășire a momentelor importante din viață cu familia și prietenii, însă unele conturi și mesaje pot fi periculoase.
Știrile false
În special în momente globale tensionate, precum alegerile din SUA sau pandemia de COVID-19, rețelele de socializare, inclusiv Facebook, sunt pline de știri false menite să transmită dezinformații și să dea naștere unui val al teoriilor conspirației.
Nu doar atât, dar mulți profită de această perioadă pentru a lansa “campanii” prin care cer donații pentru diferite cazuri sociale, însă dispar imediat cum sunt transferați banii. Alții oferă tratamente minune pentru care cer datele personale ale utilizatorilor.
Hackerii se folosesc de momente tensionate pentru a profita de pe urma fricii și nesiguranței. Pentru orice tranzacție online, trebuie să verifici sursa, site-ul și organizația prin alte căi, nu doar prin mesajele publicate pe Facebook.
Premii fantastice
Dacă vezi mesaje sau pagini ce oferă un smartphone sau o tabletă gratis - fără extragere, fără concurs, fără detalii - doar pentru înregistrarea pe un site, există șanse mari să fie o înșelătorie. Atunci când vezi astfel de mesaje trebuie să te întrebi dacă înregistrarea ta pe orice site valorează un nou smartphone sau alt premiu important. Cel mai probabil, răspunsul e nu.
Există numeroase campanii legitime ce oferă astfel de premii, însă presupun intrarea într-un concurs unde vor fi câțiva câștigători, nu fiecare persoană care se înregistrează pe un site/platformă.
Hackerii se folosesc de astfel de înșelătorii pentru a avea acces la datele tale personale, așa că verifică orice astfel de campanie la care te gândești să participi.
“Noul” prieten
Ți s-a întâmplat vreodată să primești o cerere de prietenie de la un cunoscut pe care îl aveai deja în lista prietenilor pe Facebook? Există riscul ca acel “nou” prieten să fie, de fapt, un hacker ce a copiat profilul prietenului tău real pentru a-ți trimite un link cu un virus sau alte înșelătorii. Înainte să accepți noua cerere de prietenie, verifica întâi cu prietenul real dacă și-a schimbat contul și dacă ai de-a face cu el sau cu un hacker.
- Te-ar putea interesa si:
- De ce au picat Facebook și Instagram. Expert în tehnologie: „Un atac cibernetic este puțin...
- Elon Musk, mesaj ironic pe „X” după ce Facebook și Instagram au picat pentru aproape două ore. Sute...
- Facebook va închide secţiunea de ştiri în Statele Unite şi Australia