Despre cât de periculoase sunt alimentele ultraprocesate s-a vorbit mult de-a lungul anilor, acestea având un aport caloric ridicat, dar și un conținut însemnat de zahăr, grăsimi și sare. Acum, însă, oamenii de știință au făcut o nouă descoperire, identificând alimentele care pot cauza diabetul de tip 2.
Conform unui studiu publicat în The Lancet Regional Health – Europe, gustările sărate, alimentele care conțin carne procesată, alimentele semipreparate și băuturile îndulcite cu zahăr ori cu un substitut artificial sunt cele mai nocive pentru sănătate.
În cadrul acestui studiu, cercetătorii au analizat consumul de alimente ultraprocesate în rândul a aproape 312.000 de persoane din opt țări din Europa. Participanții au fost urmăriți pe parcursul a aproape 11 ani, iar în acest timp, aproape 15.000 dintre ei au dezvoltat diabet de tip 2. Astfel, conform autorilor, consumul de alimente procesate crește riscul de a dezvolta diabet de tip doi cu aproape zece la sută.
De cealaltă parte, persoanele care au înlocuit alimentele procesate cu unele mai sănătoase, precum ouă, lapte, fructe, pește, brânză și nuci, au redus riscurile de a dezvolta această boală.
Totodată, oamenii de știință au împărțit alimentele ultra procesate în nouă categorii și, anume:
- Pâini, biscuiți și cereale pentru mic dejun;
- Sosuri, paste și condimente;
- Dulciuri și deserturi;
- Gustări sărate;
- Produse de origine animală;
- Mese gata de consum sau încălzite;
- Băuturi îndulcite artificial și cu zahăr;
- Băuturi alcoolice;
- Alte alimente procesate.
Oamenii de știință au subliniat, de asemenea, că o cantitate mare de zahăr în sânge, care poate fi provocată fie de consumul de dulciuri ori de băuturi îndulcite, poate duce la deteriorarea celulelor, cauzând inflamații cronice, care au fost asociate cu declanșarea unor afecțiuni serioase, precum boli de inimă, diabet, afecțiuni ale ficatului și cancer.
De cealaltă parte, autorii studiului au arătat că dieta mediteraneană, bazată pe legume, verdețuri, fructe, nuci și pește, poate reduce riscul apariției unor forme de cancer, a diabetului, bolilor cardiovasculare, a colesterolului mărit și a accidentului vascular. Adoptarea unui astfel de regim alimentar poate îmbunătăți și sănătatea creierului, poate întări oasele și reduce riscul de a suferi de depresie și demență.
- Te-ar putea interesa si:
- Pericolul din spatele consumului de alimente ultraprocesate. Mulți oameni nu știu că ce mănâncă le...