lacrimi de la taiat ceapa

De ce plângem când tăiem ceapa? Știința din spatele lacrimilor din bucătărie și trucuri pentru a le evita

De ce ne dau lacrimile când tocăm ceapă. / Foto: Shutterstock

Toți am trecut prin asta: tai o ceapă și, în câteva secunde, ochii încep să usture și lacrimile să curg. Nu e o reacție emoțională, ci un fenomen pur chimic. 

Când tai o ceapă, spargi celulele acesteia. În acel moment, două substanțe separate anterior intră în contact: enzime și compuși sulfurați. Acestea reacționează și formează un compus volatil, S-oxidul sin-propanetial, care irită glandele lacrimale.

Această substanță volatilă este cunoscută drept „factor lacrimogen”. Volatilitatea ei înseamnă că, odată eliberată, se evaporă rapid și ajunge în ochii noștri. Acolo, se dizolvă în pelicula de apă care acoperă suprafața ochilor și formează acid sulfenic, scrie Science Alert.

Mucoasa oculară reacționează ca la un atac. Ca mecanism de protecție, glandele lacrimale intră în acțiune pentru a dilua și elimina substanța iritantă. Așa apare plânsul involuntar. Interesant e că acest gaz lacrimogen este, la nivel chimic, rudă cu substanțele din gazele lacrimogene folosite de forțele de ordine, dar într-o formă mult mai blândă, evident.

Citește și: Lacrimile umane conțin o substanță care atenuează agresivitatea. Compoziția ar fi evoluat pentru a proteja bebeluşii vulnerabili

Nu toate cepele ne fac să plângem

taiat ceapa

De ce ne dau lacrimile când tocăm ceapă. / Foto: Profimedia

Nu toate cepele sunt create la fel. Ceapa albă sau galbenă, de exemplu, conține mai mulți compuși sulfurați decât ceapa roșie sau verde. De aceea, nu toate cepele provoacă lacrimi la același nivel.

Cu cât ceapa e mai proaspătă și mai lipsită de chimicale, cu atât va conține mai multe enzime active, deci mai mult potențial de plâns.

Ceapa a dezvoltat acest mecanism ca mijloc de apărare împotriva animalelor care o consumă sau a dăunătorilor din mediu.

O echipă de cercetători japonezi a creat în 2008 o variantă de ceapă „fără lacrimi” modificând enzima responsabilă de gazul iritant. Dar gustul n-a fost același.

În timp ce plânsul de la ceapă e reflex biologic, plânsul emoțional activează alte regiuni din creier și e mult mai complex neurologic.

Citește și: Ce se întâmplă în organism când consumi mâncare picantă. De ce îți curge nasul și îți lăcrimează ochii

 Cum poți evita lacrimile cauzate de tăierea cepei

  • Răcește ceapa înainte de tăiere (enzimele reacționează mai lent la temperaturi joase).
  • Folosește un cuțit foarte ascuțit (taie curat, fără să zdrobească celulele) și taie ceapa de sus în jos.
  • Taie sub un jet slab de apă sau aproape de un curent de aer (împiedică gazul să ajungă la ochi).
  • Unge cuțitul cu puțin ulei. Uleiul acționează ca o barieră temporară între cuțit și sucul cepei, limitând cantitatea de vapori iritanți care se eliberează în aer și ajung la ochi.
  • Aprinde o lumânare sau o sursă de foc. Focul sau căldura unei lumânări poate atrage și distruge gazele eliberate de ceapă, înainte ca ele să ajungă la ochi.
Te-ar putea interesa si:
Lacrimile umane conțin o substanță care atenuează agresivitatea. Compoziția ar fi evoluat pentru a...

Partenerii noștri

Tu poți să găsești iepurașul de Paște

Crezi că rezolvi acest puzzle în 30 de secunde? Doar persoanele cu minți agere pot vedea unde se „ascunde” Iepurașul de...

Paștele se apropie cu pași repezi, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, te vei răsfăța cu...