Daca obișnuiești să te abții atunci când îți vine să strănuți, ar fi bine să nu o mai faci. Cazul unui bărbat tânăr, care a făcut asta, a ajuns să fie dat ca lecție în British Medical Journal. Acesta, având și un istoric de alergii, și-a distrus traheea, după ce a încercat să se abțină de la un strănut.
Cazul lui a fost primul de acest tip, iar medicii britanicii spun că gestul ar fi putut să-i fie fatal. Bărbatul cu vârsta până în 40 de ani și-a ținut gura închisă și și-a blocat și nasul atunci când i-a venit să strănute.
Există unele riscuri de a te abține de la un strănut, cum ar fi ruperea timpanului, ruperea vaselor de sânge superficiale la ochi sau nas, dureri în gât sau de gât și, mai rar, ruptura unui anevrism cerebral sau fracturi ale coastelor. Cu toate acestea, experții spun că aceste complicații sunt foarte rare, scrie site-ul health.com.
"În anumite circumstanțe, cei mai mulți dintre oameni țin un strănut: la cinema, la restaurant, la o întâlnire de muncă. Așa că se întâmplă tot timpul", a spus medicul ORL Erich Voigt din New York.
Strănutul ajută corpul să se protejeze de alergeni, germeni și iritații. Amintește-ți să-ți acoperi nasul și gura cu un șervețel sau cu brațul, pentru a nu împrăștia microbi.
Ce riscuri pot apărea dacă nu strănuți atunci când simți nevoia
Vase deteriorate la ochi sau nas
Creșterea presiunii din abținerea de la strănutat poate rupe un vas de sânge în nas sau în ochi, ceea ce poate provoca înroșirea ochilor sau o hemoragie subconjunctivală.
Infecții ale urechilor
Strănutul ajută la eliminarea prafului, germenilor, mucegaiului și a altor iritanți și alergeni din căile nazale. Trompa lui Eustachiu conectează partea din spate a nasului cu urechea medie. Este posibil ca un strănut cu căile respiratorii închise să împingă acești iritanți la urechea medie, unde să provoace o infecție.
Infecțiile acute ale urechii provoacă de obicei dureri și probleme de auz. Pot dispărea fără tratament, dar unele pot cauza o ruptură de timpan dacă nu sunt tratate.
Fracturi
Deși este puțin probabil, există posibilitatea să provocați o fractură atunci când țineți strănutul, din cauza presiunii crescute. De exemplu, dacă cineva își încordează și "închide" gâtul pentru a prinde presiunea strănutului în piept, are risc de a se confrunta cu o fractură de coastă. Aceste cazuri sunt foarte rare, dar posibile.
Ruptura unui anevrism cerebral
Specialiștii ORL spun că un strănut cu căile respiratorii închise nu e de bun augur. "Când se inițiază un strănut, se acumulează multă presiune în plămâni, iar strănutul este eliberat dintr-odată, cu forță", a spus medicul ORL Christopher Chang. Corpul tău păstrează această presiune dacă ții un strănut, ceea ce poate duce la ruperea unui anevrism cerebral existent. Mulți oameni nu știu că au un anevrism cerebral, ce reprezintă lărgirea unei artere din cauza unei secțiuni slăbite a peretelui vasului de sânge. Un anevrism cerebral rupt ar putea fi fatal dacă nu este tratat.
Dureri în gât sau de gât
Un strănut neeliberat poate provoca dureri severe în interiorul gâtului sau ai mușchilor gâtului. Un bărbat de 34 de ani a pățit asta în 2018. S-a prezentat la camera de gardă cu dureri de gât și incapacitatea de a înghiți sau vorbi. Acesta a fost diagnosticat cu ruptură de faringe.
Emfizem subcutanat
Emfizemul subcutanat apare când aerul se acumulează sub piele. O fractură osoasă facială, un traumatism cu un obiect contondent sau tusea puternică provoacă de obicei emfizem subcutanat.
În loc să te abții cu totul de la un strănut, încearcă să-ți atingi de mai multe ori cerul gurii cu limba sau să te ștergi la nas. Totuși, să strănuți atunci când simți nevoia, e cel mai bine.
Citește și: Cum poți să ții gripa la distanță. Care e cea mai eficientă metodă de prevenție recomandată de medici
- Te-ar putea interesa si:
- Cât de sigur e să călătorești cu avionul în "era" Covid? Ce se întâmplă când cineva care poartă...