Un studiu publicat de curând în în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism şi pentru care au fost monitorizaţi 216 pacienţi a arătat că peste 80 la sută dintre pacienţii care suferă de COVID-19 au o lipsă de vitamina D, cei mai mulți dintre ei fiind bărbați.
Vitamina D este un hormon produs de rinichi ce controlează concentraţia de calciu din sânge şi care afectează sistemul imunitar, se arată într-un comunicat la Societăţii de Endocrinologie ce regrupează peste 18.000 de experţi din 122 de ţări.
În timp ce experții recomandă tratamentul cu vitamina D pacienţilor cu COVID-19 care prezintă niveluri scăzute ale acestui hormon în sânge, aceștia subliniază că și persoanele sănătoase ar putea să-și ajusteze dieta optând pentru alimente care sunt o sursă excelentă de vitamina D, în încercarea de a ține virusul SARS-CoV-2 la distanță.
Ce alimente ar trebui să consumi pentru a-i oferi organismului tău un boost de vitamina D, află mai jos:
Ciuperci
Chiar dacă expunerea la soare reprezintă principala sursă de vitamina D, există și câteva alimente care sunt o sursă bogată de vitamina D. Printre acestea se numără ciupercile, care conțin vitamina D2. Le poți consuma fie ca atare, pregătite la cuptor ori pe grătar sau le poți include în prepararea pastelor.
Pește
Potrivit experților în nutriție, peștele gras, precum somonul, este o sursă bogată de vitamina D. Mai exact, potrivit The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, 100 de grame de somon conțin aproximativ 990 de unități de vitamina D, adică mai bine de 160 la sută din doza zilnică recomandată. Heringul și tonul sunt, de asemenea, opțiuni bune în cazul în care vrei să-i oferi organismului tău o doză de vitamina D.
Ouă
Persoanele care nu sunt amatori de ciuperci ori pește pot consuma ouă. Dacă albușul conține proteine, gălbenușul este o sursă excelentă de nutrienți și vitamine, între care și vitamina D. Potrivit nutriționiștilor, un albuș conține 40 de unități de vitamina D.
Suplimente alimentare
În timpul sezonului rece, când soarele este mai tot timpul ascuns sub nori, poți alege să consumi suplimente alimentare cu vitamina D. De asemenea, și uleiul din ficat de cod este un supliment popular și benefic pentru sănătate.
Credit foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Ce alimente și băuturi nu ar trebui să consumi niciodată pe stomacul gol. Cafeaua e cap de listă
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- Microplasticele pătrund adânc în organismele peştilor. Ajung în număr mare în fileurile pe care le...