Milioane de oameni din Mexic, SUA şi Canada au urmărit eclipsa totală de soare din 8 aprilie. Momentul în care Luna a acoperit complet discul central al Soarelui a fost surprins, în imagini spectaculoase, și din Spațiu.
"Această eclipsă este cu adevărat istorică pentru ţara noastră. Desigur, fenomenul pe care îl vedem este o eclipsă totală de Soare, ceea ce înseamnă că Luna se află între orbita Pământului şi a Soarelui", a declarat pentru EFE cercetătorul la Institutul de Astronomie al UNAM, Aldo Rodriguez Puebla.
Fenomenul astronomic a întunecat complet nordul Mexicului, de la Sinaloa la Coahuila, şi a generat aşteptări şi entuziasm în rândul mulţimilor.
Eclipsa de luni şi-a început traseul în Mazatlan, Mexic, la ora locală 9:51 şi şi-a continuat călătoria către Statele Unite, unde oraşe precum Eagle Pass din Texas au fost martorele fenomenului cunoscut sub numele de Marea Eclipsă Americană.
În schimb, în metropola americană New York, eclipsa s-a transformat într-o atracţie efemeră, cu evenimente de vizionare în locuri emblematice şi întâlniri spontane în tot oraşul. Iar în capitala SUA, Washington D.C., eclipsa a fost sărbătorită cu un festival care a inclus activităţi educaţionale şi vizuale.
NASA a transmis în direct fenomenul, potrivit AFP și Agerpres. Trei mici rachete-sondă au fost lansate de NASA înainte, în timpul şi imediat după eclipsă, din Virginia, în estul Statelor Unite. Scopul: măsurarea schimbărilor cauzate de întuneric în partea superioară a atmosferei Pământului.
Eclipsa a fost admirată şi din aer: unele companii aeriene planificaseră zboruri de-a lungul rutei întunericului.
Pe Staţia Spaţială Internaţională, astronauţii au putut observa umbra Lunii care trece pe suprafaţa Pământului.
Citește și: Ce speră oamenii de ştiinţă să înveţe de la eclipsa totală din Statele Unite?
Citește și: Fenomenele astronomice majore ale lui 2024. Care este cel mai spectaculos eveniment din acest an
- Te-ar putea interesa si:
- Vizita senatorului Bill Nelson, administrator NASA, în România: Un eveniment de importanță globală
- NASA: Soarele a atins „perioada de maximum solar”
- NASA, misiune spațială de 5 miliarde $, pe o lună înghețată a lui Jupiter. "O şansă de a explora o...