Cercetătorii de la Universitatea din Dusseldorf au analizat visele unor pacienți care sufereau de anxietate și au găsit teme recurente similare, dar au ajuns și la concluzia că visele acestora sunt mai puțin încărcate de emoții pozitive, precum fericirea.
Noile cercetări sugerează că visele persoanelor cu tulburări de anxietate pot fi semnificativ diferite de cele al persoanelor sănătoase, identificând trei teme care sunt mai frecvente în visele pacienților cu anxietate: cele despre foste relații, o mai mare intensitate emoționale și mai multe imagini care se succed cu o mare viteză.
Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Düsseldorf și publicat în revista Dreaming și-a propus să investigheze caracteristicile specifice manifestate în visele persoanelor diagnosticate cu tulburări de anxietate clinice și să le compare cu visele unor persoane sănătoase, notează Daily Mail.
Două grupuri de visători, 38 de persoane cu tulburări și 38 de persoane sănătoase, au fost urmărite folosind jurnale de vise, chestionare și analize de vis unu-la-unu.
Ce visează mai des persoanele care au anxietate
Cercetătorii au ajuns la concluzia că există o diferență semnificativă în ceea ce privește conținutul viselor și s-a constatat că unele subiecte sunt mai răspândite în rândul celor cu tulburări de anxietate.
Printre acestea se numără a fi urmărit, a fi atacat fizic, a fi înghețat de frică, moartea celor dragi și accidente precum cele de avion, printre altele.
Pe lângă faptul că aveau mai multe dintre aceste caracteristici negative, visele persoanelor cu tulburări de anxietate au prezentat și un număr mai mic de interacțiuni prietenoase sau de succes. De asemenea, au inclus mai multe personaje, locuri, călătorii, modalități de transport și comunicări verbale decât visele oamenilor sănătoși.
Pe lângă anumite teme recurente în visele pacienților cu anxietate, au existat și trei caracteristici definitorii predominante.
Printre acestea se numără visul despre o fostă relație. O altă caracteristică este că visele persoanelor cu tulburări de anxietate tindă să prezinte putere și viteză ridicate, de exemplu, să includă vehicule rapide.
O a treia caracteristică a fost intensitatea subiectivă generală a visului, pe care cercetătorii au descoperit-o a fi mai mare la pacienții cu anxietate.
Citește și: Ce impact are asupra sănătății o pauză de șapte zile de la social media
Când a venit vorba de emoții în vis, pacienții cu anxietate au experimentat mai multe sentimente negative, inclusiv furie, frică, teamă și tristețe, și mai puține pozitive, cum ar fi fericirea.
Acest lucru l-a determinat pe autorul principal și psihologul Anton Rimsh să sugereze că visele pacienților cu anxietate "pot reprezenta experiența unui mediu înfricoșător, ostil și periculos în viața lor de veghe" și că aceste persoane experimentează visele cu o mai mare subiectivitate și intensitate.
Cercetătorii au observat că dimensiunea eșantionului lor a fost mică și că pacienții cu tulburare de anxietate generalizată, tulburare de anxietate socială și tulburare de panică au fost suprareprezentați.
Ei au spus că pacienții cu fobii specifice, tulburare de anxietate de separare și agorafobie au fost subreprezentați, așa că ar putea fi efectuate cercetări suplimentare, cu mai mulți participanți și o reprezentare egală a diferitelor tulburări de anxietate.
Foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți patul cu cineva
- Cum să scapi de coșmaruri și care sunt simbolurile din spatele viselor urâte din timpul nopții...
- Tehnica simplă de introdus în dietă pentru a slăbi și a spori longevitatea. Mare atenție pentru a...