creier

Cum arată harta 3D a unei porțiuni din creier. Unde poți accesa online imaginile interactive create de Harvard și Google

Harvard și Google au colaborat pentru un proiect măreț: o hartă 3D a creierului. / Foto: Shutterstock

Cercetătorii de la Harvard au colaborat cu cei de la Google pentru un proiect în premieră. Aceștia au creat o hartă 3D a unei mici porțiuni din creier, pentru care au folosit 225 de milioane de imagini și peste un milion de gigabiți de internet.

Diagrama navigabilă reprezintă doar o milionime din cortexul cerebral. Include zeci de mii de neuroni reconstruiți, milioane de fragmente de neuroni și 130 de milioane de sinapse adnotate, precum și axoni, cili, dendrite (proiecțiile ramificate ale neuronilor, ce transmit impulsuri nervoase de la alte celule) și mielină (stratul care înconjoară axonii neuronilor).

Intră aici pentru a vedea HARTA 3D A CREIERULUI

imagine-creier

Harta unei mici porțiuni de creier. A fost creată de Harvard și Google / Foto: Universitatea Harvard

Este cel mai mare eșantion de țesut cerebral surprins într-o imagine și reconstituit în detaliu, deși vorbim despre doar un milimetru cub de țesut. Aceasta este performanța la care au ajuns oamenii de la știință de la Harvard în urma unei colaborări în premieră cu cei de la Google.

Citește și: Legătura neștiută dintre extincția animalelor de mari dimensiuni și creierul uman. Cum a evoluat acesta în ultimii 20.000 de ani

Pentru realizarea hărții, echipele au împărțit țesutul donat în 5.300 de secțiuni, fiecare cu o grosime de 30 nanometri, și le-au transpus în imagini cu un microscop electronic de scanare la o rezoluție de 4 nanometri. Cele 225 de milioane de imagini rezultate au fost aliniate și "cusute" într-o reprezentare digitală 3D a regiunii. Algoritmii de învățare automată au segmentat celulele individuale și au clasificat sinapsele, axonii, dendritele, celulele și alte structuri, notează Singularity Hub.

Te-ar putea interesa si:
Google şi Meta critică reglementările stricte ale UE privind inteligenţa artificială: ”Împiedică...
Cercetătorii au descoperit celulele creierului care îţi spun să nu mai mănânci. Cum știe creierul...
Cele trei vârste la care creierul îmbătrânește brusc. Modalități de a încetini declinul cognitiv

Partenerii noștri

lapte

De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul tuturor

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, fiind apreciat pentru gustul său...