Un bolivian a povestit marţi că a supravieţuit timp de o lună în jungla amazoniană, hrănindu-se cu insecte şi râme şi bând apa pe care a colectat-o în cizmele sale, atunci când nu a fost nevoit să îşi bea propria urină, din cauza lipsei de precipitaţii, relatează AFP.
Jhonatan Acosta, în vârstă de 30 de ani, care fusese dat dispărut de către familia sa la sfârşitul lunii ianuarie, după o partidă de vânătoare cu patru prieteni în pădurea amazoniană, a declarat că a reuşit să scape cu viaţă pentru că ştia "tehnici de supravieţuire".
"A trebuit să mănânc insecte, să-mi beau propria urină, să mănânc râme. Am fost atacat de animale", a declarat el marţi la Unitel TV.
Bărbatul a fost găsit sâmbătă de echipele de căutare, la exact 30 de zile după ce s-a rătăcit de grupul său în departamentul Beni din nord-estul Boliviei.
"I-am cerut lui Dumnezeu să plouă", a povestit el. "Dacă nu ar fi plouat jumătate din timp", a precizat acesta, "nu aş fi supravieţuit".
Dezorientat, bărbatul a mers circa 40 de kilometri, dar a descoperit rapid că mergea în cerc.
Această poveste le aminteşte bolivienilor de aventurierul irakian Yossi Ghinsberg, care a supravieţuit timp de trei săptămâni în 1981. Povestea sa a inspirat filmul "Jungle" din 2017, în care joacă actorul britanic Daniel Radcliffe.
La începutul lui 2021, pilotul Antonio Sena a supravieţuit 38 de zile în Amazonia braziliană după ce avionul său s-a prăbuşit.
De asemenea, în martie 2022, doi fraţi, în vârstă de 7 şi, respectiv, 9 ani, au petrecut 25 de zile pierduţi în jungla amazoniană în Brazilia. Membri ai grupului etnic Mura, ei au mâncat doar fructe sălbatice înainte de a fi găsiţi, din întâmplare, suferind de malnutriţie şi deshidratare severă.
- Te-ar putea interesa si:
- O treime din pădurea amazoniană, degradată de activitatea umană şi de secetă: „Dispariția Amazoniei...
- „Cod roşu” în Amazonia: 26% din ecosistemul „plămânului verde” al planetei, distrus ireversibil
- Schimbările climatice și defrișăriile au transformat pădurea amazoniană într-o sursă de CO2