Un sit extrem de important in istoria crestinismului a fost descoperit pe fundul unui lac, dupa secole de cautari. Pe situl arheologic se gasesc ruinele bisericii in care a avut loc Primul Conciliul de la Niceea, convocat de primul imparat crestin, Constantin cel Mare, scrie Live Science.
Conciliul a avut loc in anul 325 si a pus bazele dogmei religioase a relatiei intre Dumnezeu si Iisus. Arheologii cred ca au gasit ruinele locatiei importante chiar in lacul fostei Niceea, astazi numita Iznik, potrivit Daily Mail.
Arheologul Mustafa Şahin, de la Universitatea Uludag, a cautat ruinele timp de ani de zile pe malul lacului din Iznik, insa nu a reusit sa gaseasca vreo urma a bisericii. Guvernul provinciei Bursa a intervenit si a fost trimisa o echipa sa surprinda imagini din aer cu lacul.
Operatiunea a fost un succes. Echipa a reusit sa gaseasca ruinele bisericii si, in scurt timp, situl a fost vizitat de arheologi din intreaga lume. In anul 325, atunci cand a avut loc conciliul, cladirea era Palatul Senatului.
In cadrul conciliului a fost decisa si data pentru sarbatoare de Paste si au fost puse bazele Crezului de la Niceea, ce e folosit in continuare de Biserica Catolica.
Pe situl arheologic au fost gasite ruinele unui templu dedicat zeului Apollo. Biserica a fost distrusa in anul 740, de un cutremur puternic, si s-a prabusit in lac. Arheologul Şahin spera ca situl sa devina primul muzeu subacvatic al Turciei.
- Te-ar putea interesa si:
- "O descoperire unică în viață". Arheologii danezi au dat peste un sit preistoric de tip Stonehenge...
- Una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din ultimii zeci de ani: mormântul...
- Cum trăiau sclavii din Pompei. Noi descoperiri arheologice dau informații despre oamenii din lumea...