Una dintre cele mai mari capitale din lume, cu o populatie de 10 milioane de oameni, risca sa dispara pana in anul 2050. Apele ce inconjoara si traverseaza orasul reprezinta un risc semnificativ, insa si lipsa unor legi stricte pun in pericol intreg orasul Jakarta, capitala Indoneziei, potrivit BBC.
Jakarta risca sa fie inghitata de ape in doar cateva decenii daca nu se vor lua masuri drastice pentru a proteja intreaga metropola. Orasul a fost construit intr-o zona mlastinoasa, e traversat de 13 rauri si e ingradit de Marea Java in partea de nord. Anumite portiuni ale orasului sunt intr-un pericol extrem de scufundare.
“Daca analizam modelele pe care le avem, 95% din Jakarta de Nord va fi inghitita de ape,” a declarat Heri Andreas, cercetator de la Institutul de Tehnologie Bandung. Partea nordica a Jakartei s-a scufundat cu 2.5 m in ultimii 10 ani si continua sa piarda 25 cm pe an, cifre mult mai mari decat media mondiala a metropolelor aflate pe coasta.
Citeste si: 4 inventii antice ce au sfidat stiinta. Ce descoperiri arheologice raman o enigma
Tot orasul e in pericol sa dispara. In Jakarta de Vest, metropola se scufunda cu 15 cm pe an, in partea estica cu 10 cm, si in partea centrala cu 2 cm. O parte semnificativa din problema e cauzata si de foraje ilegale de alimentare cu apa.
Cetatenii, firmele si chiar si mall-urile din Jakarta continua sa extraga apa din sol fara aprobare. Autoritatile nu au pus la punct niciun plan de combatere a problemei, insa planuiesc sa construiasca un zid imens in mare.
Marea Garuda, un zid de 32 km, va fi contruit in Golful Jakarta, impreuna cu 17 insule artificiale, pentru a salva orasul. Intreaga operatiune va costa in jur de 40 de miliarde de dolari.
Din pacate, expertii spun ca Marea Garuda nu e solutia ideala. Autoritatile trebuie sa opreasca forajele ilegale si sa interzica construirea blocurilor in apropierea tarmului, altfel risca sa isi piarda orasul in 3 decenii.
Vezi la ce riscuri e expusa capitala Indoneziei in video-ul de jos:
- Te-ar putea interesa si:
- Albirea coralilor devastează recifele din Bali, pe măsură ce temperatura apei mării creşte
- Indonezia a inaugurat parcul solar plutitor Cirata, cea mai mare fermă de acest gen din regiune...
- Oraşul cu cel mai poluat aer din lume