Japans Legendary Female Divers, Ama Participate In Festival

Adevaratele sirene din adancuri. Bunicutele octogenare care se scufunda la adancimi impresionante in ocean

SHIRAHAMA, JAPAN - JULY 21: Japanese Ama's (female divers) walk into the sea during Ama festival on July 21, 2003 in Shirahama, Japan. Amas conduct naked diving to catch shellfish such as clams, batillus and pearls in the sea without an oxygen tank. (Photo by Junko Kimura / Getty Images)

In regiuni izolate din Japonia, o profesie traditionala continua sa fie practicata de bunicute octogenare. “Sirenele” pescuiesc prin scufundare si spera sa isi poata transmite abilitatile urmatoarei generatii.

Femeile se numesc local ama - sau “femeile marii” - si majoritatea practica pescuitul prin scufundari inca din copilarie. Profesia e transmisa din mama in fiica, insa putine ama actuale au urmase ce au vrut sa isi castige in acest fel existenta.

Astazi, ama poarta o uniforma simpla - costum si labe de scanfandru si o masca ce le acopera ochii si nasul. Noul costum a fost adoptat in anii 1960, atunci cand s-a renuntat la uniforma traditionala alba, ce inca mai e purtata in cadrul ceremoniilor, potrivit Daily Mail.

Citeste si: De la un salariu de 12 dolari pe luna, la o avere de 40 de miliarde. Cum a ajuns Jack Ma cel mai bogat om din China

Bunicutele au varste curprinse intre 60 si 80 de ani, insa adora in continuare sa se scufunde dupa scoici si melci. “Chiar ma simt ca o sirena intre pesti, e senzatie fantastica,” a declarat Hideko Koguchi, o ama din orasul Toba.

Din pacate, profesia nu mai e foarte profitabila si implica un efort foarte mare, asa ca mai exista doar 2000 de ama in Japonia, chiar daca erau 12.000 in anii 1930.

Citeste si: Capitala ce ar putea sa fie distrusa pana in 2050. De ce e in pericol

Pentru fiecare captura, o ama poate primi doar in jur de 88 de dolari, ceea ce sperie multe potentiale ama.

 

“Normal ca as vrea ca nepotii si copiii mei sa preia profesia, dar stiu ca sa fii ama e un job dificil si nu recomand acest lucru, nici macar copiilor mei,” a declarat Michiko Hashimoto.

Citeste si: Ceremonie ciudata in Japonia. Un templu tine slujbe de inmormantare pentru catei-robot, la rugamintea stapanilor indurerati

Pentru ca profesia sa continue, ama actuale sunt de parere ca guvernul ar trebui sa se implice si sa ofere sustinere financiara. Multe ama au spus ca acum sunt de acord sa predea abilitatile lor extraordinare si persoanelor aflate in afara familiei, pentru a mentine traditia pentru generatii intregi.

Te-ar putea interesa si:
Oameni de ştiinţă japonezi au creat o „memorie universală” magnetică ultra-eficientă
Țara în care rata natalităţii s-a prăbuşit în 2024, un record negativ produs după opt ani de declin
Muntele Fuji, fără zăpadă la această dată, un record în cei 130 de ani de înregistrări meteo

Partenerii noștri

lapte

De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul tuturor

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, fiind apreciat pentru gustul său...