Infecția cu noul coronavirus poate să determine apariția unor anomalii la nivelul plămânilor ce pot fi descoperite chiar și la trei luni de când pacientul a contractat virusul, susțin cercetătorii de la Oxford University.
Oamenii de știință de la Oxford University au ajuns la aceste rezultate după ce au folosit o tehnologie nouă de scanare pe zece pacienți. Astfel, folosindu-se de un gaz numit xenon, responsabil de crearea imaginii afecțiunii pulmonare, ei au putut să descopere afecţiunile ce nu au fost interpretate de analizele convenţionale, potrivit BBC News.
Profesorul Fergus Gleeson, care conduce studiul, a încercat această tehnică de scanare pe zece pacienţi cu vârste cuprinse între 19 şi 69 de ani.
După trei luni de la contractarea virusului, opt dintre ei au prezentat respiraţie greoaie persistentă şi oboseală, chiar dacă niciunul nu a fost internat la terapie intensivă sau nu a necesitat ventilaţie, iar testele convenţionale nu au descoperit probleme la nivelul plămânilor.
Examinările au demonstrat în cazul lor semne de afecţiuni pulmonare - prin sublinierea zonelor unde aerul nu trece cu uşurinţă în sânge.
Gleeson își dorește acum să facă acest studiu pe 100 de persoane, în încercarea de a afla ddacă aceste rezultate sunt înregistrate şi în cazul oamenilor care nu au fost internaţi şi care nu au avut simptome grave. De asemenea, expertul își dorește să afle dacă leziunile pulmonare apar şi, în cazul în care rezultatul este afirmativ, dacă acestea sunt permanente sau trec cu timpul.
”Mă aşteptam la o anumită formă de afecţiune pulmonară, dar nu la nivelul pe care l-am văzut”, a spus el.
Riscul pentru o boală severă şi deces creşte considerabil la persoanele cu vârste de peste 60 de ani. Dar dacă în urma studiului este descoperit că leziunile pulmonare apar la persoane din diferite grupe de vârstă şi chiar în cazul celor care nu au necesitat spitalizare, „ţinta va fi mutată”, a mai precizat profesorul.
Citește și: A fost identificat un simptom rar al infecției cu noul coronavirus. Cum îl recunoști
Câte cazuri de coronavirus sunt în lume
Pandemia de COVID-19 a făcut aproape 1,5 milioane de morţi în lume de când China a anunţat oficial apariţia bolii în decembrie, potrivit Worldometers.info.
Peste 64 de milioane de cazuri de infecţie au fost diagnosticate oficial în toate colțurile lumii de la începutul pandemiei, dintre care cel puţin 44,6 milioane sunt considerate vindecate în prezent.
Numărul cazurilor diagnosticate nu reflectă însă decât o parte din numărul real al contaminărilor. Unele ţări testează numai în cazurile grave, altele utilizează testele prioritar pentru urmărire şi numeroase ţări sărace dispun de capacităţi de depistare limitate.
Credit foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- O adolescentă de 15 ani, primul caz pediatric de paralizie a corzilor vocale cauzată de Covid-19
- Persoanele vaccinate anti-Covid şi antigripal în acelaşi timp sunt mai bine protejate, sugerează un...