Colosseum ar putea să găzduiască din nou evenimente culturale, ca-n vremurile antice. după ce va fi construită o podea retractabilă
Podeaua centrală a Colosseumului, celebrul monument turistic situat în centrul Romei, ar putea fi reconstruită în următorii ani, potrivit presei internaționale, care scrie că Italia a lansat o cerere de ofertă pentru a demara lucrurile.
Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Culturii, Dario Franchestini, care a declarat că Guvernul a alocat pentru acest proiect suma de 18,5 milioane de euro, adică 22,6 milioane de dolari.
Noua podea va avea o structură retractabilă, care va acoperi pasajele subterane ale Colosseumului, permițând vizitatorilor să stea chiar în centrul arenei și să se bucure, astfel, de o nouă perspectivă.
Noua podea va fi folosită în cazul unor evenimente culturale de prim nivel” în interiorul monumentului emblematic, dar şi pentru a proteja subsolul de ploaie şi soare.
Cererea de ofertă expiră la 1 februarie, iar ministrul Culturii a declarat că își dorește ca lucrările de reconstrucție să înceapă până la finalul anului 2021.
Colosseum, una dintre cele mai populare atracții turistice
Colosseum, care este vizitat de aproape 7,4 milioane de persoane în 2019, a fost construit între anii 70 d.Hr şi 80 d.Hr.
În perioada antică, în Colosseum se desfăşurau execuţii publice şi sporturi sângeroase cu spectatori, precum lupte între gladiatori şi confruntări între animale sălbatice în faţa unor mulţimi de până la 50.000 de persoane.
Citește și: Care sunt locurile în care coronavirusul se răspândește cel mai ușor. Medic: ”Oamenii devin neglijenți!”
Până în secolul al XIX-lea, arena a fost prevăzută cu o scenă centrală acoperită, îndepărtată ulterior pentru a scoate în evidenţă pasajele subterane, care în trecut adăposteau, printre altele, cuşti pentru lei şi alte animale sălbatice.
Iniţiativa reconstrucţiei scenei a fost propusă în 2014 de arheologul italian Daniele Manacorda, care a argumentat că monumentul Colosseum ar trebui redat destinaţiei sale iniţiale şi anume un loc de desfăşurare al spectacolelor cu public.
- Te-ar putea interesa si:
- Unde ajung monedele din Fontana di Trevi, aruncate de turiști. 1,4 milioane de euro, bani strânși...
- Statuia colosală a împăratului Constantin, reconstituită la Roma - VIDEO
- Un oraş din Toscana îşi scoate la vânzare cimitirele pentru a le salva de la degradare