Ultimele scandaluri legate de capacitatile dispozitivelor si strategiile intruzive ale retelelor sociale au demonstrat ca nu putem avea incredere absoluta in aparatele noastre smart. De la sutele de mii de routere de Internet din SUA infiltrate de spioni rusi, la asistentul digital Alexa care a inregistrat o conversatie privata si a trimis-o unui strain, exista nenumarate dovezi ca pot exista situatii in care trebuie sa reducem accesul dispozitivelor la informatii si momente private.
Pentru a preveni o potentiala situatie stanjenitoare sau chiar una periculoasa, trebuie sa fim constienti de ce pot face dispozitivele noastre smart. Ultimele modele au numeroase beneficii si vin gata de folosit din cutie, asa ca foarte putini utilizatori stiu exact ce capabilitati au noile lor gadget-uri, insa exista cateva trucuri ce pot asigura o protectie mai mare.
Iata cateva trucuri pentru protejarea informatiilor personale:
Acopera cameraInainte sa izbucneasca scandalul Cambridge Analytics, , existau mai multe fotografii cu fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, si laptopul sau, iar camera era intotdeauna acoperita cu o bucata de banda adeziva neagra.
E foarte usor sa controlezi camera unui laptop si sa inregistrezi persoane in momente nepotrivite, asa ca sfatul specialistilor e sa investesti in banda adeziva (poti folosi chiar si un plasture) pentru a acoperi camera, potrivit Daily Mail. Asa te poti asigura ca nu te filmeaza nimeni si poti folosi camera doar cand vrei tu. Atentie sa nu lipesti banda fix pe lentila.
Nu doar camera laptopului e periculoasa. Camerele de luat vederi pot fi accesate cu usurinta de specialisti, asa ca trebuie sa te asiguri ca nu poate filma ceva ce tu nu vrei. O posibila solutie este sa intorci camerele cu lentila spre perete cand ajungi acasa si dupa sa le rotesti la loc inainte sa pleci.
Limiteaza folosirea microfonuluiIn special in cazul asistentilor personali. Dispozitivele iti pot face viata mai usoara, dar pot fi extrem de periculoase daca nu ai grija. Franturi din conversatie pot fi interpretate drept o comanda de catre algoritm, asa ca te poti trezi ca ti-a fost inregistrata conversatia privata si trimisa unor straini sau ca ai comandat lucruri de pe Internet de care n-ai auzit vreodata.
Citeste si: Telefoanele mobile si retele sociale ne afecteaza somnul. De ce avem nevoie de mai mult de 8 ore de somn
Asistentii personali au un buton de oprire a microfonului. Insa acest lucru ingreuneaza folosirea dispozitivelor, pentru ca trebuie sa pornesti microfonul de fiecare data cand ai nevoie.
Pentru microfonul smartphone-ului, oprirea lui completa nu e o solutie ideala, insa poti limita cu succes accesul anumitor aplicatii la microfon. Trebuie sa te asiguri ca ai trecut prin toate aplicatiile din telefon pentru a le preveni accesul la anumite componente (microfon, camera).
Blocheaza semnalulExista huse speciale in care iti poti baga telefonul pentru a intrerupe complet primirea semnalului, asa ca iti poti ascunde inclusiv locatia. Hackerii nu pot accesa smartphone-ul cat timp se afla in aceasta husa, ceea ce inseamna ca nu pot accesa informatii personale.
Pentru a folosi telefonul, trebuie sa il scoti din husa, ceea ce inseamna ca nu vrei primi mesaje si telefoane cat timp folosesti aceasta metoda.
Citeste si: Cum decide Instagram ce poze vezi pe platforma
Informeaza-teDispozitivele smart sunt foarte usor de folosit imediat dupa ce le scoti din cutie, insa asta inseamna ca putini utilizatori incearca sa inteleaga toate abilitatile gadget-urilor lor, asa ca nu pot intelege nici caracteristicile ce le fac periculoase.
Cel mai simplu mod de a evita orice pericol sau scurgere de informatii personale este sa te interesezi exact cum functioneaza noul tau dispozitiv si cum poti preveni accesul anumitor aplicatii la franturi de conversatie sau imagini cu tine.
- Te-ar putea interesa si:
- Cum știi dacă datele tale personale se află printre cele 500 de milioane furate de hackeri și...
- Un virus nou afectează telefoanele Android. Ce trebuie să faci pentru a nu-ți fi furate...
- 5 lucruri bizare pe care smartphone-ul tău le știe despre tine