Astronautii NASA se izoleaza intotdeauna timp de 2 saptamani inainte de lansarea in spatiu pentru a se asigura ca nu poarta niciun germen pe Statia Spatiala Internationala, intr-un proces numit “stabilizarea sanatatii”. Chris Cassidy se pregateste de acest proces acum si are cateva sfaturi despre traiul in spatii restranse, scrie National Geographic.
Dincolo de procesul de “stabilizare a sanatatii”, NASA sustine ca ia in considerare testarea lui Cassidy si a echipei sale pentru COVID-19 inainte de lansare, pentru a se asigura ca sunt toti sanatosi.
Citeste si: 5 alimente care aproape nu expira. Ce produse trebuie sa ai in camara
Sfaturile astronautilor despre traiul in spatii restranse
Pe data de 9 aprilie, Cassidy li se va alatura cosmonautilor Anatoli Ivanishin si Ivan Vagner la bordul unei rachete Soyuz cu destinatia Statia Spatiala Internationala. Va fi a treia iesire a lui Cassidy in spatiu, ce a petrecut deja 182 de zile la bordul Statiei, in spatii foarte restranse.
Gaseste o rutina si mentine-o in fiecare zi
Potrivit lui Cassidy, gasirea unei rutine e cel mai important lucru. Astronautii n-au de ales, pentru ca rutina lor e creata de cercetatorii aflati la sol, insa chiar si cand Cassidy era in armata, chiar si in zilele libere, a observat ca mentinerea aceluiasi program era o metoda foarte eficienta.
“Daca toata lumea sta in pat si nu se ridica pana la ora 11 dimineata si nimeni nu se piaptana si nu se spala pe dinti, nu doar ca nu arati bine, nici nu te simti bine, asa ca intri intr-un ritm nefericit. Asa ca mentinerea unei rutine de luni-vineri e probabil cel mai simplu lucru pe care il recomand oamenilor,” a declarat Cassidy.
Scott Kelly, un astronaut ce a petrecut 1 an la bordul Statiei Spatiale Internationale, e de acord cu Cassidy si crede ca o rutina e extrem de importanta, urmata de o alta metoda importanta:
Ia-o pas cu pas
Potrivit lui Kelly, daca poti munci de acasa, stai acasa zile la rand si munca iti poate acapara tot timpul daca o lasi. El recomanda sa iti faci timp si pentru divertisment si, mai ales, pentru somn, scrie New York Times.
Citeste si: Are doar 35 de ani, dar a fost Navy SEAL, doctor educat la Harvard si astronaut NASA. Cum a reusit
Gaseste-ti un hobby
Atunci cand trebuie sa stai un timp indelungat intr-un singur loc, trebuie sa iti gasesti o activitate ce nu include munca ta obisnuita sau mentinerea curateniei. Kelly a luat cu el carti in spatiu, de exemplu.
Scrie in jurnal
NASA a studiat efectele izolarii asupra oamenilor timp de mai multe decenii si a descoperit ca inceperea unui jurnal e foarte importanta pentru sanatatea mintala.
Citeste si: Europa si Rusia amana misiunea comuna pe Marte. Cand ar putea fi reluata
Asculta expertii
Potrivit lui Kelly, timpul petrecut in spatiu l-a invatat sa asculte specialistii, ce stiu mult mai multe informatii despre subiectele pe care le-au studiat ani de zile.
Citeste si: Coronavirus infecteaza Internetul. Cum folosesc hackerii linkurile despre virus pentru a fura date personale
“Retelele de socializare si alte surse neverificate pot transmite informatii false in acelasi mod in care mainile pot transmite virusuri, asa ca trebuie sa cautam informatii din surse credibile, precum Organizatia Mondiala a Sanatatii,” a scris Kelly pentru New York Times.
Trebuie sa iti faci timp pentru socializare
De la distanta si in siguranta. La bordul Statiei Spatiale Internationale, Kelly realiza apeluri video cu familia si prietenii de fiecare data cand prindea ocazia.
“Tehnologia ne ajuta sa mentinem legatura, asa ca trebuie sa ne facem timp sa socializam in fiecare zi,” a continuat Kelly.
Trebuie sa ne amintim ca suntem toti conectati
“Raspandirea coronavirus ne arata ca ce avem in comun e mai puternic decat ce ne dezbina, de bine sau de rau. Toti oamenii sunt conectati si cu cat reusim sa lucram impreuna pentru a ne rezolva problemele, cu atat ne va fi mai bine tuturor,” a declarat Kelly, ce a incheiat cu un sfat universal: “Si spalati-va pe maini - des.”
Sursa foto: Getty Images
- Te-ar putea interesa si:
- Primul satelit din lemn, LignoSat, lansat în spaţiu. Ce urmăresc cercetătorii
- Vizita senatorului Bill Nelson, administrator NASA, în România: Un eveniment de importanță globală
- NASA: Soarele a atins „perioada de maximum solar”