Cu o avere de 181 de miliarde de dolari, CEO-ul Amazon Jeff Bezos este unul dintre cei mai bogați oameni de pe planeta, iar o decizie luata in timpul facultatii ar putea fi unul dintre motivele pentru care a avut un succes atat de mare in industria e-commerce, scrie CNBC.
Inainte ca Bezos sa fi vandut o singura carte online, studia fizica in cadrul Universitatii Princeton din SUA, in anii 1980. Desi era in top 25 studenti intr-un program prestigios, Bezos credea ca nu e la fel de inteligent precum colegii sai.
Citeste si: Cat castiga Jeff Bezos pe luna, in comparatie cu angajatii sai
“M-am uitat in jur si mi-era clar ca erau 3 persoane in clasa care erau mult, mult mai bune la fizica decat mine si ca era mult, mult mai usor pentru ei,” a declarat Bezos pentru Wired intr-un interviu din 1999.
Bezos a ajuns la concluzia ca nu poate concura cu unii dintre colegii sai dupa ce nu a reusit sa rezolve o problema de matematica chiar si dupa ore intregi.
Citeste si: Ce sume au donat miliardarii lumii pentru salvarea naturii din Australia
“Nu puteam rezolva o ecuatie cu derivate partiale,” a declarat el pentru Economic Club of Washington in 2018. “Era foarte, foarte grea. Invatam cu colegul meu de camera, Joe, care era si el foarte bun la matematica. Am lucrat amandoi la problema asta pentru 3 ore si nu i-am dat de cap.”
Intr-un final, Bezos si colegul lui au cerut ajutorul unui prieten comun, Yasantha Rajakarunanayake. “Ii aratam problema asta si se uita la ea, sta putin si zice “Cosin, asta e raspunsul”. Si eu zic “Asta e raspunsul?” si el zice “Da, hai sa-ti arat”,” a continuat Bezos.
Citeste si: Cum planuieste Bill Gates sa isi cheltuiasca averea impresionanta de 110 miliarde de dolari
“Ne aduce in camera, ne asezam si scrie 3 pagini de algebra detaliata, totul merge si raspunsul e cosin. Am zis “Ai rezolvat asta acum in minte?” si el spune “Nu, asta ar fi imposibil. Acum trei ani am rezolvat o ecuatie similara. Am putut sa suprapun problema aia pe asta si dupa a fost clar ca raspunsul e cosin”.”
Potrivit lui Bezos, acela a fost momentul in care si-a dat seama ca trebuie sa urmeze o cariera diferita.
“A fost un moment foarte important pentru mine pentru ca a fost momentul in care am realizat ca nu voi face niciodata fizica teoretica,” a continuat el. “Am inceput sa ma gandesc ce vreau cu adevarat. In majoritatea industriilor, daca esti printre primii 10%, o sa ai o contributie. In fizica teoretica, trebuie sa faci parte din top 50 oameni din lume sau n-o sa ajuti prea mult.”
Bezos a trecut de la fizica teoretica la electrotehnica si stiinte computationale, potrivit Wired, si s-a decis sa se dedice infiintarii propriei firme, ceea ce a schimbat traiectoria vietii sale.
Citeste si: 2.153 de oameni au mai multi bani decat 60% din omenire. La ce suma enorma se ridica averile lor
In 1994, Bezos lucra la un fond de investitii si a vazut o statistica extraordinara - Internetul crestea cu 2.300% pe an, ceea ce l-a inspirat sa deschida Amazon drept un vanzator online de carti in 1995. Astazi, Amazon e evaluata la peste 1 trilion de dolari.
- Te-ar putea interesa si:
- Paradoxul radiaţiei găurilor negre. Cum ar putea fi rezolvat, potrivit unui nou studiu. „Va avea un...
- Craniul unui delfin antic uriaş, descoperit în Amazon. Ce spun oamenii de ştiinţă
- Jeff Bezos îl devansează pe Elon Musk şi redevine cel mai bogat om din lume