Plasticul e aproape inevitabil in industria alimentara moderna. De la ambalaje, la etichete si plase, elementul e aproape permanent in contact cu anumite alimente, insa cercetatorii au descoperit recent ca plasticul a ajuns si in interiorul mancarii, scrie The Washington Post.
Din anii 1950 si pana acum, oamenii au produs aproape 8 miliarde de tone de plastic, dintre care au fost reciclate doar 10%. De-a lungul timpului, plasticul s-a rupt in mici particule ce au ajuns in lacuri, rauri si oceane, dupa care au contaminat treptat apa si hrana noastra. Mai mult, majoritatea hranei din tarile vestice vine ambalata, ceea ce o expune la si mai mult plastic.
Citeste si: Pericolul ascuns din sarea de masa. Ce nu afli de pe eticheta
In cadrul unui studiu recent, s-a descoperit ca, in medie, un cetatean american consuma aproximativ 74.000 de particule de microplastic in fiecare an din mancare, apa si aer.
Oamenii consuma microplastic din hrana, apa si aer
Atunci cand bei apa sau gusti din mancare, exista o probabilitate foarte mare sa ingerezi si microplastic (fragmente de plastic). Fenomenul e relativ recent, asa ca cercetatorii inca nu stiu exact cum afecteaza corpul uman, insa “nu poate sa nu fie niciun efect”, potrivit lui Pete Myers, fondatorul si principalul cercetator al organizatiei Environmental Health Sciences si profesor adjunct in cadrul Universitatii Carnegie Mellon University.
Citeste si: Cel mai raspandit deseu de pe plaje in 2018. Sigur il ai si acum in casa
E foarte probabil ca ingerarea acestui microplastic sa expuna corpul la compusii chimici din plastic, despre care se stie deja ca sunt nocivi. Printre probleme de sanatate identificate pana acum se numara si obezitatea, dezvoltarea intarziata a copiilor si probleme de reproducere.
Studiile realizate in cazul animalelor au demonstrat ca microplasticul poate trece de membrana dura ce protejeaza creierul si exista dovezi ca mamele pot transmite particulele puilor prin placenta.
Citeste si: Pericolul din supermarket: motivul pentru care unele legume si fructe se topesc precum plasticul
Myers sustine ca unele dintre aceste particule ar putea contine bisfenol A (ce poate reduce fertilitatea barbatilor si femeilor) si ftalații (ce afecteaza hormonii). Stirenul, un alt compus din plastic, a fost corelat cu probleme ale sistemului nervos, pierderea auzului si cancer.
Poluarea cu microplastic poate fi oprita doar cu ajutorul unor schimbari notabile la nivel global, insa exista cateva moduri prin care indivizii pot reduce consumul lui, chiar daca nu il pot evita in totalitate. Bautul apei de robinet, incalzirea mancarii in recipiente ce nu contin plastic, evitarea ambalajelor de plastic, consumul mancarurilor proaspete, minimizarea prafului in locuinta si limitarea proprie a produselor de plastic sunt unele dintre metodele ce pot limita expunerea.
- Te-ar putea interesa si:
- New Delhi a devenit cel mai poluat oraş din lume, după ce petrecăreții au sfidat interzicerea...
- Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra de-a lungul timpului
- Protejarea unei suprafeţe suplimentare de 1,2% din Terra ar preîntâmpina majoritatea extincţiilor