Au fondat unele dintre cele mai mari companii tech din lume, insa au luat niste decizii ce le-au pus in pericol nu doar jobul, ci si firmele. Unele dintre cele mai importante personalitati din domeniul tech au fost fortate sa se retraga din cauza unor alegeri ingrijoratoare, scrie Business Insider.
Steve Jobs, cofondatorul Apple, a fost fortat (sau a plecat voluntar, in functie de ce sursa crezi) de la conducerea companiei sale. Dupa cativa ani, s-a intors pe pozitia de CEO.
Unele exemple mai recente de fondatori ce au fost demisi includ fondatorul Uber, Travis Kalanick, si Martin Eberhard, cofondatorul si fostul CEO Tesla.
8 fondatori tech ce au fost demisi de la propriile companii
Steve Jobs - Apple
Cofondatorul Apple a parasit propria sa companie in 1985, dupa mai multe conflicte cu CEO-ul John Sculley. 12 ani mai tarziu, Apple a cumparat noua firma tech a lui Jobs, NeXT Computer, ceea ce l-a reintrodus in faimoasa companie.
Intr-o miscare pe care multi o considera ironica, la doar cateva luni de la intoarcerea sa la conducerea Apple, Jobs a convins consiliul de conducere sa il demita pe CEO-ul de atunci, Gil Amelio, si i-a ocupat pozitia, in 1997.
Citeste si: Lista tinerilor miliardari tech. Cum au reusit sa stranga averi impresionante inainte de 40 de ani
Travis Kalanick - Uber
Kalanick si-a dat demisia din pozitia de CEO al companiei pe care a fondat-o, Uber, in iulie 2017, dupa luni intregi de scandaluri, ce au inclus miscare #DeleteUber (in care 200.000 de oameni si-au sters aplicatia de pe smartphone) si acuzatii ca promoveaza o cultura organizationala toxica.
Jack Dorsey - Twitter
Dorsey a fondat reteaua de socializare impreuna cu Ev Williams in 2006. Doi ani mai tarziu, Williams l-a concediat pe Dorsey, in ciuda faptului ca el a venit cu ideea unui site de micro-blogging.
Dupa demitere, Dorsey a fondat platforma Square (in valoare de 31 de miliarde de dolari) si Mark Zuckerberg a incercat sa il angajeze la Facebook. In 2015, Dorsey s-a intors in cadrul companiei Twitter, pe pozitia de CEO.
Citeste si: Cele mai responsabile companii in 2019. Firmele care se mandresc cu cel mai mare scor de sustenabilitate
Parker Conrad - Zenefits
Zenefits e o companie ce ajuta alte firme pe latura de resurse umane. Conrad a fondat-o in 2013, insa la scurt timp dupa, a fost nevoit sa paraseasca firma din cauza unei controverse privind modul in care isi primeau agentii sai licentele.
Palmer Luckey - Oculus VR
La doar 26 de ani, Luckey fondase Oculus VR in parteneriat cu Facebook, insa a parasit ambele companii in martie 2017, la scurt timp dupa ce a fost dezvaluit faptul ca a finantat o companie virala impotriva lui Hillary Clinton.
Citeste si: Inventatorul GPS e nemultumit de modul in care e folosita tehnologia. Ce critici a adus gigantilor tech
Andrew Mason - Groupon
Fondatorul Groupon a fost demis in 2013. Desi site-ul a reusit sa atraga atentia utilizatorilor la scurt timp dupa lansare, dezvoltarea dezamagitoare a afacerii a nemultumit investitorii. La scurt timp, consiliul de conducere a decis ca Mason trebuie sa fie concediat.
Jerry Yang - Yahoo!
Yang a fondat compania la sfarsitul anilor 1990 si, in 2007, a devenit CEO-ul companiei. Un an mai tarziu, a respins o oferta de cumparare din partea Microsoft, ceea ce a scazut drastic actiunile Yahoo, iar consiliul l-a presat sa isi dea demisia.
Citeste si: Top 30 inventatori si antreprenori europeni sub 30 de ani. Ce tineri au revolutionat industria medicala
Martin Eberhard - Tesla
Co-fondatorul Tesla sustine ca a primit un telefon in 2007 din partea lui Elon Musk, prin care a fost anuntat ca avusese loc o intalnire a consiliului fara el. Eberhard a fost inlocuit in pozitia de CEO de Michael Marks, un investitor al companiei.
- Te-ar putea interesa si:
- Schimbare majoră la TikTok. Utilizatorii vor putea publica videoclipuri de 60 de minute
- Decizie în premieră a celor de la Apple. Ce se va întâmpla din 2022 cu telefoanele și laptopurile...
- Medicii americani atrag atenţia asupra pericolelor asociate unei noi provocări pe reţelele de...