Apple, Google, Tesla, Dell si Microsoft se afla printre firmele numite intr-un proces in care sunt implicate 14 familii din Republica Democrata Congo ale caror copii au murit sau au fost raniti in mine, scrie BBC News.
Potrivit procesul intentat de International Rights Advocates, companiile sunt acuzate ca stiau ca minarea cobaltului - componenta importanta din produsele tech, inclusiv cele ale firmelor mentionate - includea exploatarea copiilor prin munca.
Citeste si: Google, acuzat ca a concediat angajati ce au protestat impotriva politicilor controversate ale firmei
Republica Democrata Congo produce 60% din rezerva mondiala de cobalt. Mineralul e folosit la producerea bateriilor litiu-ion incluse in masinile electrice, laptopuri si smartphoneuri.
Procesul de exploatare al cobaltului a fost coplesit de griji privind minare ilegala, abuzuri ale drepturilor omului si coruptie.
Citeste si: “Tatal Internetului” a lansat un “contract web” pentru gigantii tech si guverne. Ce presupune
Procesul intentat in SUA sustine ca marile companii tech aveau “informatii specifice” ca acest cobalt folosit in produsele lor putea avea legaturi cu exploatarea copiilor prin munca. Organizatia International Rights Advocates sustine ca firmele au esuat in reglementarea lantului de aprovizionare si ca, in schimb, au profitat de exploatare.
Alte companii incluse in proces sunt doua firme miniere, Zhejiang Huayou Cobalt si Glencore, ce detin terenurile in care familiile congoleze sustin ca au lucrat copiii.
Citeste si: Supravegherea Facebook si Google e “un asalt asupra intimitatii”, potrivit Amnesty International
Potrivit unei declaratii Glencore catre The Telegraph, compania sustine ca “nu achizitioneaza, proceseaza sau face comert cu minereuri extrase artizanal” si ca “nu tolereaza nicio forma de exploatare prin munca a copiilor, fie fortata sau obligatorie”.
Potrivit The Guardian, in documentele procesului sunt incluse exemple de copii mineri ce au fost ingropati de vii sau au suferit rani dupa prabusirea tunelurilor. Cele 14 familii din Republica Democrata Congo vor ca firmele sa le compenseze pentru munca fortata, stres emotional si neglijenta in supervizare.
- Te-ar putea interesa si:
- Inundaţiile, prezise cu câteva zile în avans cu ajutorul inteligenţei artificiale
- Avertismentul lansat de experți în securitate cibernetică: „Conturile Google pot fi sparte fără...
- Incident terifiant la o fabrică Tesla. Un inginer a fost atacat de un robot specializat în...