Probabil ai auzit de cele 7 minuni ale lumii antice si cele 7 noi minuni ale lumii, insa te-ai intrebat vreodata ce locuri spectaculoase se afla la doar cativa metri sub pamant?
Locatiile subterane fascinante au atras nenumarati turisti si una dintre ele se afla chiar in Romania, potrivit Interesting Engineering.
Exista nenumarate pesteri si constructii umane ascunse sub pamant, ce ar putea concura cu multe locatii spectaculoase de suprafata.
Cele mai spectaculoase locatii subterane din lume
Fie ca vorbim de una dintre cele mai vizitate locatii din Paris, scrie National Geographic, sau de locuri ascunse sub si printre munti, iata unele dintre cele mai impresionante locatii subterane.
Catacombele din Paris
Les Catacombes de Paris sunt un labirint subteran imens aflat sub strazile capitalei Frantei. In interior exista o colectie imensa de cranii si oase umane. Potrivit cercetatorilor, tunelurile exista de pe vremea romanilor si se intind pe o suprafata de 322 km. Se crede ca 6-7 milioane de cetateni au fost ingropati in aceste catacombe.
Pesterile Dan yr Ogof din Marea Britanie
Sistemul de pesteri din Tara Galilor are o lungime de 17 km si a devenit o atractie turistica foarte apreciata in ultimii ani, mai ales datorita privelistii subterane impresionante.
Derinkuyu din Cappadocia (Turcia)
Derinkuyu e un oras subteran masiv din provincia Nevsehir, Turcia, ce face parte dintr-un complex raspandit in regiunea Cappadocia.
In anumite portiuni, orasul se intinde la 60 de m sub pamant si se crede ca a gazduit 20.000 de oameni. Se crede ca Derinkuyu a fost construit initial in perioada sec. 8-7 i.e.n, de catre frigieni, insa a fost dezvoltat in era bizantina.
Salina Turda din Romania
Aflata in regiunea Durgau-Valea Sarata, Salina Turda a fost deschisa publicului in 1992 si apare chiar si pe lista Business Insider a Top 25 de destinatii incredibile. Anual, Salina e vizitata de 600.000 de oameni.
Pestera Cristalelor din Mexic
Aflata sub orasul Nacia, din Mexic, Pestera Cristatelor e una dintre cele mai spectaculoase locatii. A fost descoperita abia in anul 2000 si include unele dintre cele mai mari cristale naturale din lume.
Mausoleul primului imparat Qin, China
Mausoleul a fost construit pe o perioada de 38 de ani, sub un deal inalt de 76 de m, pentru imparatul Qin Shi Huang, potrivit Unbelievable Facts. Imparatul e “aparat” de o intreaga armata de soldati din ceramica, o priveliste extraordinara.
Pesterile stralucitoare din Noua Zeelanda
Pesterile Waitomo Glowworm e cunoscuta datorita viermilor fosforescenti Arachnocampa Luminosa, ce stralucesc in intuneric. Mii se astfel de vietuitoare traiesc in pesteri si le transforma intr-una dintre cele mai impresionante locatii subterane.
- Te-ar putea interesa si:
- Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra de-a lungul timpului
- Protejarea unei suprafeţe suplimentare de 1,2% din Terra ar preîntâmpina majoritatea extincţiilor
- Oamenii de ştiinţă avertizează în legătură cu dispariţia unor ramuri întregi din „arborele vieţii”