palat cnossos grecia antica

4 inventii antice ce au sfidat stiinta. Ce descoperiri arheologice raman o enigma

Tehnologia avanseaza intr-un ritm accelerat, insa unele inventii sfideaza stiinta. Fie ca vorbim de un robot construit inainte sa existe calculatoare sau circuite sau de un sistem de incalzire centrala capabil sa incalzeasca un intreg palat construit in Grecia antica, unele descoperiri arheologice demonstreaza inventivitatea si imaginatia stramosilor nostri.

Iata 4 inventii antice ce au sfidat stiinta:

4. Sistem de incalzire centrala - 2700 - 1400 iHr

O tehnologie comuna in tarile dezvoltate, incalzirea centrala nu reprezinta o noutate atat de mare pe cat credem. Civilizatia minoica de pe insula Creta a avut una dintre cele mai mari inovatii a lumii antice. Palatul din Cnossos, actual unul dintre cele mai mari situri arheologice din lume, era incalzit printr-un sistem format din constructii cilindrice cu un acoperis semicircular.

Corpurile cilindrice erau pozitionate sub podea si, atunci cand erau alimentate, puteau incalzi intreaga structura masiva, potrivit brightside.me.

3. Robotul lui Leonardo da Vinci - secolul 14

Abia in 1950 a fost descoperit planul inventatorului da Vinci, in care descria un robot. Acesta avea infatisarea unei armuri germane de cavaler si era capabil sa isi miste mainile, sa isi deschida si inchida gura si chiar sa se si aseze in scaun. Robotul se putea misca datorita unui sistem de scripeti si cabluri si era prezentat la petrecerile nobililor din acea perioada, potrivit bbc.com.

Citeste si: Gadget-uri SF care au devenit realitate. Care sunt inovatiile tehnologice inspirate din serialele si filmele tale preferate

2. Dusul vertical - 200 iHr

Primele dusuri verticale au fost descoperite pe situl arheologic Pergamon, ceea ce a fost, in trecut, un oras din Grecia antica, dar acum se afla pe teritoriul Turciei. Sistemul era construit pe 7 etaje.

1. Arma chimica antica - 256 dHr

Sursa foto: Science Daily/Simon James

Ramasitele a 19 centurioni romani au fost descoperite intr-un tunel din Dura-Europos, Siria. In conflict cu armata persana, centurionii au patruns in tunel pentru a proteja orasul, insa au intalnit un inamic pe care nu il puteau infrange cu armele lor.

Armata persana a folosit, pentru prima oara in istorie, o arma chimica. Centurionii au murit din cauza intoxicatiei cu dioxid de sulf, potrivit sciencedaily.com.

Te-ar putea interesa si:
Cărămizi transformate în baterii cu ajutorul nanotehnologiei. Cum e posibil
Apple Glass - ochelarii care înlocuiesc ecranul. Cum ar putea proiecta display-ul unui smartphone...
Un robot imens de 18 m a făcut primul pas în Japonia. Pentru ce a fost construit: VIDEO

Partenerii noștri

lapte

De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul tuturor

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, fiind apreciat pentru gustul său...