somn

Cinci obiceiuri care îți strică somnul și îți afectează sănătatea. Sfaturile unui medic britanic

Un somn odihnitor e esențial pentru o viață sănătoasă. / Foto: Shutterstock

Karan Rajan, un medic din Marea Britanie, cu milioane de urmăritori pe rețelele sociale, a făcut publică o listă cu cele cinci principale obiceiuri care strică somnul.

Un somn de șapte-opt ore în fiecare noapte este esențial pentru sănătate. Lipsa lui crește riscul de a dezvolta mai multe boli, scade puterea sistemului imunitar, precum și a funcțiilor creierului, ca să nu mai vorbim de exacerbarea bolilor mintale și a tulburărilor de dispoziții, scrie New York Post.

Citește și: Ce efecte are asupra creierului un pui de somn în timpul zilei

Obiceiuri care strică somnul

1. Mănânci înainte de culcare

Mâncatul unei cantități mari de alimente înainte de culcare îți poate strica somnul, crescând șansele de indigestie în miezul nopții.

„Este nevoie de 90 de minute pentru ca 50% din stomac să se golească în intestinul subțire, așa că, cu cât stomacul este mai plin, cu atât șansele de reflux gastric sunt mai mari”, a spus el. Medicul a sugerat să așteptați două-trei ore pentru a merge la culcare după ce mâncați o masă copioasă.

2. Bei multă apă chiar înainte să te pui la somn

În timpul nopții, corpul crește producția de hormon ADH (antidiuretic), care reține apa și suprimă nevoia de a urina. "Dacă bei multă apă înainte de culcare, poate fi diminuată producția hormonului ADH, așa că te vei trezi mai des pentru a merge la toaletă, iar asta îți distruge somnul".

3. Patul e prea cald

Este esențial să păstrați răcoarea dacă vă doriți un somn odihnitor de opt ore. Temperatura corporală atinge de obicei maximul în jurul orei 19, după care scade, provocând somnolență. Dacă dormitorul sau patul este prea cald, acest ciclu natural poate fi perturbat. "Există o producție crescută de melatonin. Practic, corpul nostru trebuie să devină mai rece pentru a adormi mai repede".

4. Bei alcool înainte de culcare

Un pahar cu alcool înainte de culcare poate avea efecte negative asupra felului în care dormi. "Alcoolul îți poate strica somnul REM", care este etapa din ciclul de somn în care visezi.

5. Consumi cafeină prea târziu

Cafeina poate bloca un neurotransmițător numit adenozină, adică molecula care te face să te simți obosit. "Cafeina nu te face mai alert, doar mai puțin somnoros, pentru că prevină acumularea de molecule ale somnului", a explicat dr. Rajan.

Citește și: Ce probleme de sănătate pot apărea în cazul celor care nu dorm suficient. De câte ore de somn are nevoie o persoană, pe noapte, în funcție de vârstă, de la bebeluși la pensionari

Te-ar putea interesa si:
De cât somn avem cu adevărat nevoie? Cercetătorii dezvăluie ce se întâmplă cu creierul atunci când...
Ce riscuri are pentru sănătate pierderea unei nopți de somn. Insomnia, legată de o serie de...
Secretul unui pui de somn perfect. Câte minute ar trebui să dormi după-amiază ca să nu-ți faci mai...

Partenerii noștri

Modern,Sunbed,In,Beauty,Salon

O femeie a fost dependentă de solar ani la rând. Cum a ajuns să arăte pielea ei este devastator: „Dacă aș fi știut...

O femeie care s-a ales cu pielea „prăjită” după expunerea îndelungată la solar a vorbit despre...