Regina Margrethe a II-a

Cinci curiozități despre Casa Regală a Danemarcei, într-un moment de tranziție. Regina Margrethe a II-a abdică, dar lasă în urmă o monarhie ce datează din vremea vikingilor

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei, în 1997 / Foto: Profimedia

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei, care se află pe tronul ţării sale de 52 de ani, va abdica la 14 ianuarie 2024 în favoarea fiului ei cel mare, prinţul moştenitor Frederik, care va purta numele de Frederik al X-lea.

Va fi pentru prima dată în ultimii 900 de ani când un suveran danez va abdica. În 1146, regele Erik al III-lea a ales să se călugărească.

Cinci lucruri interesante despre monarhia daneză

Record de longevitate

Regina Margrethe a II-a

Regina Margrethe a II-a a abdicat de pe tronul Danemarcei. / Foto: Profimedia

Margrethe a II-a, monarhul cu cea mai lungă domnie de pe continentul european de la moartea verişoarei sale îndepărtate, Elisabeta a II-a, şi totodată singura femeie care deţine statutul de regină cu drepturi depline, se află, de asemenea, la conducerea uneia dintre cele mai vechi monarhii din lume.

Danemarca este un regat încă din vremea vikingilor şi a domniei lui Gorm cel Bătrân (decedat în jurul anului 958), care a fost succedat de fiul său, Harald Dinte Albastru, devenit celebru în întreaga lume pentru că a dat numele tehnologiei wireless Bluetooth.

Margrethe a II-a şi Frederik al X-lea fac parte din casa regală Glucksburg, o ramură a casei Oldenburg, aflată la conducerea Danemarcei din 1448.

Suverana daneză ar fi putut să nu devină niciodată regină, deoarece abia în 1953, când ea avea 13 ani, o femeie a fost autorizată să urce pe tronul danez.

Frederik al X-lea nu va avea parte de o ceremonie de încoronare

Danish Royal Family attends New Years reception Photo: Albert Nieboer / Netherlands OUT / Point de Vue OUT

Prințul Frederik a Danemarcei și soția lui, prințesa Mary / Foto: Profimedia

Fredrik al X-lea va deveni rege prin proclamare şi nu va purta coroana Danemarcei, care este expusă la Castelul Rosenborg.

Încoronarea a fost abolită în secolul al XVII-lea, când monarhia daneză a devenit ereditară. A fost înlocuită de o ceremonie de ungere cu mir a noului suveran, până în 1840.

Spre deosebire de tradiţia altor monarhii europene, suveranul danez nu depune un jurământ şi nu are loc nicio ceremonie care să reunească şefi de stat şi capete încoronate din alte ţări.

Regina Margrethe a II-a a restrâns numărul membrilor Casei Regale

Renumită pentru modernizarea subtilă a imaginii monarhiei daneze în timpul domniei sale de 52 de ani, regina Margrethe a II-a a restrâns, de asemenea, dimensiunea Casei Regale.

Pe 1 ianuarie 2023, ea le-a retras titlurile princiare celor patru copii ai fiului ei cel mic pentru a le permite să ducă o viaţă mai normală, "fără a fi constrânşi de consideraţiile şi obligaţiile speciale pe care le implică o afiliere oficială la Casa Regală".

Deocamdată, copiii noului cuplu regal îşi vor păstra titlurile, însă doar cel mai mare dintre ei va primi un apanaj când va deveni adult, o decizie luată în 2016.

Casa Regală se bucură de popularitate în rândul danezilor

Regina Margrethe a II-a a reuşit să unească întreaga Danemarcă în spatele monarhiei. Când a urcat pe tron în 1972, doar 45% dintre danezi mai susţineau monarhia, restul fiind de părere că cea mai veche dinastie regală supravieţuitoare din Europa nu era potrivită pentru o democraţie modernă, scrie Agerpres.

În prezent, procentul celor care sunt în favoarea monarhiei este de peste 80%, iar peste 80% dintre danezi cred, de asemenea, că regina lor a luat decizia corectă atunci când a ales să abdice.

Aproximativ patru din cinci locuitori ai Danemarcei consideră că noul suveran - celebru pentru pasiunea sa pentru sport (a creat o cursă de alergare ultra-populară, Royal Run, în 2018) şi pentru apărarea mediului înconjurător - va fi un rege bun.

8 euro pe an dă fiecare danez pentru Casa Regală

În fiecare an, Guvernul danez alocă o sumă de bani pentru funcţionarea Casei Regale, deoarece regele, al cărui rol este în mare măsură simbolic, este şi şeful statului.

Alocaţia totală se ridică la 121,4 milioane de coroane daneze (16,3 milioane de euro), însă, potrivit experţilor, costurile asociate cu familia regală sunt de cel puţin trei ori mai mari, în principal din cauza întreţinerii reşedinţelor regale şi a iahtului regal, Daneborg.

Totuşi, chiar şi în ipoteza în care acea sumă ar fi de 386 de milioane de coroane pe an, cheltuielile ocazionate de întreţinerea Casei Regale ar fi astfel de doar 65 de coroane (8 euro) pe an pentru fiecare danez.

Citește și: Șase lucruri inedite despre regele Charles. Știe să cânte la mai multe instrumente, e cel mai fericit în natură și nu mănâncă niciodată de prânz

Citește și: Trucul la care apelează regele Charles pentru a-și păstra sănătatea. Băutura pe care o consumă în fiecare dimineață ajută la prevenirea cancerului

Te-ar putea interesa si:
"O descoperire unică în viață". Arheologii danezi au dat peste un sit preistoric de tip Stonehenge...
Statuia Micii Sirene a fost vandalizată. Pe vestitul simbol din Copenhaga a apărut pictat drapelul...
Danemarca plasează Covid-19 în aceeași categorie cu gripa. Danezii nu mai trebuie să se autoizoleze...

Programul Zilei

Luni31.03
06:00 Cum s-a intamplat
06:50 Ce s-a intamplat in Roanoke
07:35 FILLER COLECTIONARII 2 DUMITRU
07:40 Spectaculoasa planeta albastra
08:35 Universul
09:30 Lumea vazuta de sus
09:55 Lumea vazuta de sus
10:20 Cum sa prinzi 100
11:00 VOCILE OPEREI
12:05 Viata romanilor la Malaiesti
12:22 Portrete noi
12:28 Portrete noi
12:35 Islanda cu Alexander Armstrong
13:21 Portrete noi
13:30 De la zero la infinit
14:25 Ceea ce nu intelegem despre vreme
15:20 Filler Digipedia - STEM VS CRISPRS 2
15:25 Viitorul cu 5G
16:15 Nava spatiala Lucy: despre originile sistemului solar
17:12 Digi Portret - Razvan Suma
17:20 Cum sa traiesti peste 100 de ani
18:15 Ce s-a intamplat in Roanoke
19:05 Spectaculoasa planeta albastra
20:00 Universul
20:53 Digi portret: ANDREEA BORTUN
21:00 Noul pericol din oceanul inghetat
21:54 Digi Portret - Constantin Dumitriu
22:00 Dincolo de ceea ce stim
22:54 Digi Portret - Wargha Enayati
23:00 Cum s-a intamplat
23:50 tinutul Buzaului-Piatra

Partenerii noștri

farsa, 1 aprilie, ziua pacalelilor

De ce a fost numită 1 aprilie Ziua păcălelilor. Cum a fost aleasă data în care se fac cele mai multe glume și două...

Prima zi a lunii aprilie este cea în care ar trebui să ne aşteptăm să cădem victimele unei farse...