Despre cât de periculos este plasticul s-a vorbit mult timp, însă acum o nouă descoperire stârnește îngrijorare printre oamenii de știință. Aceștia au găsit particule de microplastic chiar în placenta bebelușilor nenăscuți, scrie The Guardian.
În ciuda faptului că nu se știe cum influențează sănătatea microplasticul din organism, oamenii de știință se tem că ar putea provoca probleme grave ori ar putea afecta dezvoltarea sistemului imunitar al fetușilor.
Potrivit cercetătorilor, microparticulele de plastic au ajuns în corpul bebelușilor după ce au fost ingestate sau inhalate de către mamele lor.
Citește și: Copiii, vulnerabili în fața noii tulpine de coronavirus, identificată în Marea Britanie
Potrivit sursei citate, microplasticul a fost găsit în placenta a patru femei sănătoase, care au avut sarcini și nașteri normale. Acesta a fost găsit, însă, de ambele părți ale placentei, dar și în membrana în care se dezvoltă fătul.
Cercetătorii sunt de părere că particulele ar proveni de la ambalaje, vopsele, cosmetice sau produse de îngrijire personală. Toate aveau, însă, o dimensiune de 10 microni (0,01 mm), suficientă pentru a intra în sânge.
Cercetătorii nu au reușit, însă, să stabilească dacă ele au intrat în corpurile bebelușilor.
„Este ca și când ai avea un bebeluș cyborg care nu mai este alcătuit doar din celule umane ci dintr-un amestec de entități biologice și anorganice”, afirmă Antonio Ragusa, coordonatorul studiului și directorul de obstetrică și ginecologie la spitalul San Giovanni Calibita Fatebenefratelli din Roma.
Cercetătorii sunt de părere că microparticulele de plastic pot afecta dezvoltarea fetală, însă acest lucru nu a fost, însă, dovedit.
Microparticule din plastic, găsite și în laptele praf
În luna octombrie, cercetătorii au descoperit că bebelușii hrăniți cu lapte praf din sticle de lapte înghit milioane de particule de microplastic zilnic.
Autorii studiului publicat în jurnalul Nature Food au expus modele dintre cele mai bine vândute biberoane din polipropilenă la procedura de preparare recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) - sterilizarea biberonului, apoi prepararea formulei de lapte cu apă încălzită la minimum 70 de grade Celsius pentru eliminarea eventualelor bacterii periculoase. Rezultatul: unele biberoane eliberează până la 16 milioane de microparticule de plastic pe litru, iar temperatura joacă un rol esenţial.
Citește și: Imagini incredibil de rare cu un rechin devorat de alt prădător al oceanului
De asemenea, studiul a arătat că un bebeluş de 12 luni înghite, în medie, 1,5 milioane de microparticule de plastic pe zi, potrivit cercetătorilor care s-au bazat în special pe numărul de biberoane vândute în 48 de ţări şi pe volumul de lapte consumat zilnic.
Expunerea zilnică este mai ridicată în ţările dezvoltate unde alăptarea este mai puţin frecventă - 2,3 milioane în America de Nord, 2,6 milioane în Europa.
Credit foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Un nou studiu a arătat că apa îmbuteliată conţine sute de mii de particule de plastic pe litru
- Primul bebeluş cu ADN de la trei persoane s-a născut în Marea Britanie
- Celulele stem din sângele ombilical, de ajutor pentru bebelușii născuți prematur. Cu ce fel de...