Injectarea cu celule stem care provin din țesutul ombilical ar putea fi șansa de supraviețuire a persoanelor infectate cu noul coronavirus, care dezvoltă forme severe, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Miami, SUA.
Potrivit cercetătorilor, celulele stem ar avea rolul de a reduce riscul de deces, dar și de a scurta perioada de recuperare în cazul pacienților care dezvoltă forme severe de Covid-19.
Citește și: Timpul trece mai repede acum decât orice moment din ultimii 50 de ani. Cum explică cercetătorii fenomenul
Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au realizat un test clinic care a fost autorizat în aprilie de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA. La acesta au luat parte 24 de pacienţi internaţi pentru COVID-19 la Hospital Jackson Memorial cu sindromul respirator acut sever, o complicaţie periculoasă şi de multe ori fatală ca urmare a inflamării şi acumulării de fluide în plămâni.
Fiercare pacient primit două doze de celule stem mezenchimale (MSC) sau de placebo, administrate la o diferenţă de câteva zile.
Nici medicii şi nici pacienţii nu au ştiut cine a primit tratamentul şi cine a primit placebo.Ulterior, o lună mai târziu, sută la sută dintre pacienții care primiseră doze de MSC au supraviețuit, comparativ 42% din grupul de control, iar cercetătorii au determinat că terapia este sigură şi fără efecte secundare grave.
Experții au stabilit, de asemenea, că injectarea cu celule stem ajută la recuperarea mai rapidă a pacienților, mulți dintre ei fiind externați după două săptămâni.
Potrivit sursei citate, un cordon ombilical, prelevat după o operație de cezariană, este suficient pentru a obține 10.000 de doze de tratament pentru COVID-19.
Imediat după injectarea intravenoasă, celulele stem migrează natural în plămâni, exact în locul în care este nevoie pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19.
Credit foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- O adolescentă de 15 ani, primul caz pediatric de paralizie a corzilor vocale cauzată de Covid-19
- Persoanele vaccinate anti-Covid şi antigripal în acelaşi timp sunt mai bine protejate, sugerează un...